2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Berlinbe utazhat a hermelines hölgy

2011. április 21. 10:23

A lengyel kulturális minisztérium döntése szerint mégis Berlinbe utazhat Leonardo da Vinci Lengyelországban őrzött, Hölgy hermelinnel című festménye.

A varsói minisztérium az olasz festő alkotását a berlini Bode Múzeum őszi, Gesichter der Renaissance (A reneszánsz arcai) című nagyszabású kiállítására adja kölcsön - közölte Piotr Zuchowski lengyel kulturális miniszterhelyettes Varsóban.

A minisztérium márciusban még nemet mondott a németországi vendégszereplés ötletére, számos restaurátor ugyanis az utaztatás negatív következményeire figyelmeztetett. Végül szakértői bizottságot hívtak össze a 15. századi kép állapotának vizsgálatára. A festmény tulajdonosa, a krakkói Czartoryski Alapítvány a németek megsértésétől tartva szintén a kép utaztatása mellett érvelt. Az alkotást a döntés szerint az elkövetkező hónapokban több országban is bemutatják: májustól a madridi Palacio Realban, augusztustól a berlini Gemäldegalerie-ben, novembertől pedig a londoni National Galleryben.

A Hölgy hermelinnel 2012 februárjában visszatér Krakkóba, ahol az elmúlt száz évben őrizték. A döntés értelmében legalább tíz éven át nem adható kölcsön újabb kiállításokra. A portré Ludovico il Moro (Ludovico Sforza) milánói herceg szerelmét, Cecilia Galleranit ábrázolja. A festmény Leonardo da Vinci (1452-1519) számos újítását hordozza. Az 1400-as évek végén új technikának számított az olajkép, ám legszembetűnőbb hatása a képen szereplő ifjú modell újszerű ábrázolásának, a portré beállításának van.

A világ egyik leghíresebb és legértékesebb festményének számító képet a magyar közönség is megcsodálhatta, 2009-ben ugyanis a budapesti Szépművészeti Múzeumban is bemutatták a Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállításon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár