2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel hetven éve nem volt ilyen későn a húsvét

2011. április 22. 08:05 MTI

Közel hetven éve nem volt ilyen későn a húsvét; az okokat a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) elemezte.

Mint az ismertető kiemeli, húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte (húsvéthatár) utáni első vasárnap. Március 19-én este telihold volt, a tavaszi napéjegyenlőség viszont csak március 21-én 0 óra 21 perckor következett be. Ez azt jelenti, hogy a napéjegyenlőséggel kezdődő csillagászati tavasz első teliholdjára egészen április 18-áig, majd egy teljes hónapot kellett várni. Ez a telihold ráadásul hét elejére esett, ami az amúgy is hosszú várakozást még majdnem egy teljes héttel megtoldja, hiszen a következő vasárnap csak április 24-én lesz.

"1943 óta, tehát az elmúlt 68 évben nem esett ilyen kései időpontra a húsvét, mint ahogy 2038-ig sem esik. Akkor viszont még egy nappal később, április 25-én lesz húsvétvasárnap, ami a lehetséges legkésőbbi időpont is egyben" - emeli ki az MCSE honlapja.

Egyaránt ritka a húsvétvasárnap lehetséges két legkorábbi (március 22. és 23.) és két legkésőbbi időpontja (április 24. és 25.). "A lehetséges két-két legkorábbi és legkésőbbi dátum egyike sem fordul elő háromnál több alkalommal az 1900-tól 2199-ig terjedő időszakban; sőt, a 300 év alatt egyszer sem esik március 22-re a húsvétvasárnap. Március 22-i húsvétvasárnap legutóbb 1818-ban volt, a következő ilyen alkalomra pedig 2285-ig kell várni" - hangsúlyozza az ismertető.

Az egymást követő években a húsvéti holdtölte többnyire 11 nappal kerül korábbra. (Közelítőleg ennyi a naptári év és 12 holdhónap hosszának különbsége.) Természetesen, amint a (számított) telihold a napéjegyenlőséget megelőzné, akkor a szabály alapján csak az egy hónappal később esedékes holdtölte vehető figyelembe húsvéthatárként. Ez az ugrás az ünnep jelentősebb mértékű későbbre tolódását eredményezi.

"A mostani késői húsvét garantálja, hogy jövőre egy vagy két héttel korábbra kerül az ünnep, április 8. lesz húsvét vasárnapja. Ez egyébként pontosan a lehetséges intervallum közepe. A dátum szempontjából tehát +átlagos+ húsvétnak mondható. 2013-ban egy héttel kerül korábbra, az ünnep márciusban kezdődik, de a locsolkodásra már áprilisban kerül sor (március 31-április 1.). A fentiek miatt ezután megint későbbi időpontnak kell következnie: így 2014-ben, amikor április 20-ra kerül a húsvétvasárnap" - olvasható az MCSE honlapján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár