2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz év után újra látogatható Herculaneum főutcája

2011. április 28. 10:10 The Guardian

A vulkánkitörésben elpusztult római város főutcáját újra megnyitották a látogatók előtt. A Herculaneum restaurálását végző csapat több új felfedezést tett a település restaurálása során.

A város főutcája 1932 évvel ezelőtt került húsz méter hamu és sár alá, a Vezúv Pompejit is elpusztító i.sz. 79-es kitörése következtében. A Decumanus Maximus Nápoly felőli végén egy diadalív található, míg az út mentén olyan régészeti kincsek sorakoznak, mint a kettős porticus háza, ami ámbár elszenesedett gerendákkal és spatulákkal, de eredeti formájában maradt fenn.

A főutat több mint húsz éve lezárták, és a mostani újranyitás volt az egyik utolsó állomás a település lassú renovációjában. A Herculaneum Conservation Project (HCP) 2001-es indításáig a város katasztrofális állapotban volt, biztonsági okokból és a konzerválás miatt területének kétharmadát lezárták a látogatók elől.

A munkálatok azonban sikeresek voltak: a jövő év végére a HCP a felére csökkenti a lezárt terület arányát. Megerősítették a város fölé emelkedő meredek lejtőt, stabilizálták az ősi épületeket, a tetőzetek nagy részét megjavították, és helyrehozták az eredeti római csatornarendszert, kiutat biztosítva a várost veszélyeztető felgyülemlett víztömegnek.

A terület Andrew-Wallace Hadrill, a csapat vezetője szerint "egy azon helyek közül, ahol beléphetsz egy időgépbe". Hadrill szerint sikerük nagymértékben annak köszönhető, hogy komoly hangsúlyt fektettek a visszafogott állagmegóvásra, interdiszciplináris együttműködésre, és az „olcsó, fenntartható és praktikus megoldásokra.”

A munkálatok során több izgalmas felfedezést is tettek. A csatornarendszer kijáratát keresve például véletlenül egy még sértetlen díszített mennyezetet is megtaláltak, valamint nagy mennyiségű emberi ürüléket is felfedeztek, ami segített a római étrend megértésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár