2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A felhőkarcoló, amire King Kong is felmászott

2011. május 3. 19:42 MTI

Igazi hollywoodi csillag, és még az évek viharai sem viselték meg annyira, mint a filmvászon vele egykorú hírességeit. Az építészet nagykönyvében is kiemelt fejezet jut neki, és noha már rég nem a világ legmagasabb épülete, még mindig az egyik legismertebb a május 1-jén 80 éves Empire State Building.

"Bill, milyen magasra tudod felépíteni úgy, hogy ne dőljön össze?" - kérdezte krónikások szerint John Jakob Raskob befektető William Lamb építészt. A két férfi bő nyolc évtizeddel ezelőtt végül 320 méterben egyezett ki, ez magasabb volt, mint New York és a világ bármelyik épülete. Az amerikai nagyvárosban már-már a bibliai Bábel tornyának történetét idéző versengés jellemezte a gazdaságilag amúgy nehézkes éveket. Az Empire State Building előtt a Chrysler és a Bank of Manhattan épületének tervezői vívtak csatát a legmagasabb toronyház címéért.

A Chrysler magasságát 282 méteresre jelentették be, erre a Bank of Manhattan atyjai 60 centivel licitáltak rá. William von Alen, a Chrysler Building tervezője végül megkoronázta munkáját a mind a mai napig lélegzetelállítónak ítélt csúccsal, amely akkor a legmagasabb - 319 méteres - felhőkarcolóvá tette a híres házat. Az Empire State Building tervezőjének így hát nem volt más dolga, csak egy méterrel kellett megfejelnie a csúcstartót.

Az Empire State Building terveit végül addig-addig csiszolgatták, míg a különleges - torony a tornyon szerkezetű - épület még magasabb, 381 méteres lett. A hivatalosan 1931. május 1-jén átadott felhőkarcolóra húsz évvel később antennát erősítettek, így nyerte el csaknem 444 méteres magasságát. Ez akkor már vajmi keveset számított, a toronyház anélkül is a földkerekség legmagasabbja volt - egészen addig, míg a 70-es évek elején el nem készült a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásban tragikus módon megsemmisült Világkereskedelmi Központ (WTC).

New York korosodó jelképe azonban még mindig magáénak tudhat egy rekordot: lélegzetelállító sebességgel épült meg. Azután, hogy az Ötödik sugárút és a 33. utca sarkán álló régi Waldorf Astoria Szállót lebontották, helyén az art deco épület naponta, óránként, szinte percenként növekedett. 1930 szeptemberében mindössze 10 nap alatt 14 emeletet húztak fel. Nem csoda, hisz sok elem elő volt készítve, az építkezésen dolgozó 3500 munkás tevékenységét pedig katonai pontossággal szervezték. A 41 millió dolláros felhőkarcoló végül szűk 14 hónap alatt kész lett. A rohamtempónak ára volt, 14 munkás vesztette életét az építkezésen. A Chrysler Building ugyanakkor nem követelt halottakat.

Az Empire State Buildinget 1931. május 1-jén Herbert Hoover, az Egyesült Államok akkori elnöke adta át. Az épület azonban kongott az ürességtől, hisz a világ a gazdasági válság terheit nyögte. Senkinek sem kellettek irodák, még a világ legmagasabb házában sem. A tetőn az ígértekkel szemben nem tudtak kikötni a léghajók, nincs is sok minden odafönt - leszámítva a panorámát.

A torony 1933-ban a King Kong című kasszasiker kulisszája lett, és ahogy az óriás, úgy később tucatnyi ember is a halálba ugrott róla. Sokan lettek öngyilkosok, az első közülük még azelőtt, hogy az épület elkészült volna. A tetőn ezért régóta rácsok állják útját az öngyilkosjelölteknek - és a turisták kilátásának. Manapság évente egymillió látogató zarándokol el a felhőkarcolóhoz, ők húsz dollár, biztonsági ellenőrzés, hosszas sorban állás fejében expressz lifttel juthatnak fel az épület tetejére, hogy lélegzetelállító látványban legyen részük.

Ahogy az egy "veteránhoz" illik, az Empire State Buildingnek van mire emlékeznie. 1945-ben egy ködben eltévedt bombázógép repült az épület 80. emeletébe, 14 ember halálát okozva. 1979-ben a szél lesodort egy öngyilkosjelöltet egy kiszögellésről, de a nő túlélte. 1997-ben egy palesztin tüzet nyitott a toronyban, és hét embert lőtt le.

A felhőkarcoló fényei is világhírűek: karácsonykor piros és zöld, húsvétkor tarka, halloween idején narancsszínű fénybe öltözik az épület teteje. Egyszer - 2004-ben - 15 perc erejéig elhalványultak a fények: a 96 évesen elhunyt Fay Wray, King Kong imádata tárgyának emlékére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár