2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyakori volt a csecsemőgyilkosság a Római Birodalomban

2011. május 9. 08:12 Discovery News

Gyakori jelenség volt a csecsemőgyilkosság a Római Birodalomban és az ókori világ más részein, amely a szűkölködő, az újabb gyermeket felnevelni már nem tudó családok esetében a szegénység enyhítését célozta – állítja egy új tanulmány.

„A csecsemőgyilkosság egészen mostanáig egy olyan gyakorlatnak volt tekinthető, amelyet az egész világon elfogadtak. A fogamzásgátlás modern változatai előtt ez a szabályozás azon kevés módjának egyike volt, amely hatékonynak és az anya szemszögéből biztonságosnak számított” – olvasható a megjelenés előtt álló, a Journal of Archaeological Science című folyóiratnak átadott kéziratban.

A régészeti bizonyítékok azt mutatják, hogy ez a fajta gyakorlat meglehetősen elterjedt volt a Római Birodalom területén. „Úgy gondolom, hogy Róma ezt tolerálta, de nem fogadta el teljesen – nehéz erről biztosat állítani” – fogalmazott Simon Mays, a cikk szerzője. Az English Heritage munkatársa, kollégájával, Jill Eyersszel együtt az i.sz. 1-4. századi buckinghamshire-i, „Hambelden”-ként ismert villát vizsgálta meg.

Egy 1921-ben végzett ásatás során már megtaláltak 97 csecsemő földi maradványát, amely minden idők legnagyobb ilyen jellegű római kori brit felfedezésének számít. Mivel a csontok közül csak kevés árulkodik a halál okáról, a két kutató más megoldás után nézett. A természetes úton elhunyt csecsemők kora egy adott helyszínen más és más, mint a gyermekgyilkosság áldozatául esett csecsemők esetében.

A kutatók fogták a csontokat és összehasonlították más, a Római Birodalomhoz tartozó területek hasonló leleteivel. A Wharram Percyben elhunyt gyermekek természetes módon haltak meg, de az izraeli Ashkelonnál talált száz gyermek esete merőben más. Nekik szinte teljesen azonos a koruk, s egy bordélyház alatt futó csatornába helyezték holttesteiket. Szakértők szerint fulladás okozta a halálukat. Habár a Hambledennél talált gyermekek életkora is közel azonos volt, őket már eltemették.

Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy az ókorban gyakori volt a csecsemőgyilkosság – erre utalnak a thaiföldi Khok Phanom Di, valamint a szerbiai Lepinski Vir és Vlasacnál talált sírok is. Gwen Hunnicutt (Észak-Karolinai Egyetem) és Gary LaFree (Maryland Egyetem) egy 27 országra kiterjedő vizsgálat során arra a következtetésre jutott, hogy pozitív kapcsolat van a csecsemőgyilkosság és a szegénység között; szerintük az anyák kegyelmi gyilkosságként foghatták fel az esetet, amivel úgy gondolták, hogy a „fájdalmat enyhíthetik, nem pedig előidézik”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár