2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Darwin belebetegedett világkörüli expedíciójába

2011. május 11. 14:27 MTI

Charles Darwin (1809-1882) angol természettudós, az evolúciós elmélet kidolgozója nagy árat fizetett legendás világkörüli felfedező útjáért, amelynek három igen súlyos betegséget is "köszönhet" - állítja egy amerikai kutató, aki az éves történelmi klinikapatológiai konferencián ismertette elméletét.

A tanácskozást évente rendezik meg az Egyesült Államokban, amelyen a modern diagnosztikai ismeretek tükrében igyekeznek megfejteni egy-egy híres személyiség halálának okait. Az idei rendezvényen Charles Darwin került az érdeklődés középpontjába.

Charles Darwin az ötéves (1831-1836) világkörüli útja előtt egészében véve egészséges volt, noha a Beagle nevű vitorlás fedélzetén majd egész idő alatt tengeri betegség gyötörte. Hazatérte után egy évvel kezdett betegeskedni, hasi fájdalmaktól, ismétlődő, igen erős hányástól szenvedett, kiütések jelentkeztek a bőrén.

Sidney Cohen, a philadelphiai Jefferson Medical College kutatási igazgatója a korabeli feljegyzések alapján úgy véli, hogy Charles Darwin életét háromféle súlyos betegség keseríthette meg, csupa olyan kór, amely napjainkban könnyűszerrel gyógyítható lenne. A feltételezett betegségek közé sorolja Sidney Cohen a ciklikus hányás-szindrómát, amelyre minden látszólagos ok nélkül visszatérő, elhúzódó erős hányinger, hányás és az ebből következő túlzott gyengeség, kimerültség jellemző. A második a Trypanosoma cruzi nevű élősködő okozta Chagas-kór, amely a szív ingerületvezető rendszerét károsítja, s ennek eredményeként kaotikus ritmuszavar alakul ki, de Charles Darwin megfertőződhetett a fekélybetegséget okozó Heliobacter pylorival is.

Mint Sidney Cohen kiemeli, a betegség legrosszabb szakaszaiban Charles Darwin gyomrában nem maradt meg az étel, de különösen súlyos hányás gyötörte a reggeli után. A kutató véleménye szerint a Chagas-kórt Argentínában szedhette össze a brit természettudós, a Heliobacter pylori-fertőzésre utalhatnak viszont a hasi fájdalmak.

Az eset szomorú iróniája, hogy Charles Darwin apja és nagyapja is orvos volt, ám a korabeli legkiválóbb orvosok is értetlenül álltak a tünetek előtt. Vagy kéttucatnyi diagnózist állítottak fel, amelyek között a skizofrénia is szerepelt, s a legkülönfélébb szerekkel igyekeztek enyhíteni híres páciensük szenvedését, akinek egyaránt rendeltek vízkezeléseket és arzént, kodeint és sztrichnint, vagy aloét.

Charles Darwin élete a betegséget leszámítva idilli volt. Anglia egyik legnevesebb családjából származott, tehetős ember volt, s a világ egyik leghíresebb tudósa. "Nagy ember volt, akit kellemetlen betegségek kínoztak" - jegyezte meg Sidney Cohen. S hogy végül mi okozta a természettudós halálát 73 éves korában? Sidney Cohen szerint Charles Darwin szívbetegsége okolható, amelyet részben a Chagas-kór válthatott ki. "A felfedezőút, amely oly nagy hatással volt Darwin tudományos karrierjére, közvetetten a halálát is okozhatta" - vélekedett Sidney Cohen

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár