2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konferencia az ötszáz éves nyírbátori stallumról

2011. május 19. 19:37 MTI

Ötszáz éves a nyírbátori stallum, a templomi ülőpad-bútorzat az Itálián kívüli reneszánsz bútorművesség első alkotása, történetéről, a készíttető Báthory-család életéről háromnapos konferencia kezdődött Nyírbátorban, ahol neves történészek és muzeológusok tartanak előadásokat.

A nyírbátori stallum 1511-ben készült, s a Nemzeti Múzeumban őrzött két legjelentősebb imaházi pad egyike. A másik a bártfai - a város ma Szlovákiában járási székhely -, amely még régebbi, 1483-as.

A nyírbátori stallum a szabolcsi kisváros református templomában állt egykor. A szentély oldalán a papság, illetve a kórus elhelyezésére szolgált. Padjának üléseit magas háttámlához csatlakozó kartámasztók választották el, felső részét pedig koronázó-párkány, vagy baldachin fedte, s üléseihez imazsámoly is csatlakozott - mondta el Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője.

A nyírbátori stallumot, amely két részből állt, az 1930-as években vitték a Nemzeti Múzeumba a település templomából. Az egyik darabot a nyírbátori Báthory István Múzeum akkori igazgatója, Szalontai Barnabás "könyörögte vissza", s helyezték el a közgyűjteményi intézményben - fogalmazott Bene János.

Nyírbátor a híres Báthory-család ősi fészke volt egykor, s lett a temetkezési helye is. A Báthoryak korából több épület maradt fenn, amelyek műemlékek, védettek. A város minorita templomát Báthory István erdélyi vajda építtette az 1480-as években, s ott helyezték örök nyugalomra a család elhunyt tagjait, köztük a vajdát is. A templomot 1587-ben betolakodó hadak dúlták fel, s csak 1717 és 1725 között építették újjá. Akkor készült a ma is látható barokk boltozata és nyugati karzata.

Báthory István vajda építtette a nyírbátori református templomot is 1488 és 1511 között, a stallummal együtt. A vajda síremlékét a minorita templomból a 16. században átvitték a mostani református templomba, s ott temették el a Báthory-család utolsó sarját, Báthory Gábor erdélyi fejedelmet is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár