2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feléledt hagyomány Karlovy Varyban: poháradogató lányok

2011. május 26. 14:34 MTI

Régi helyi viseletbe öltözött lányok jelentek meg néhány napja Karlovy Vary, a híres nyugat-csehországi fürdőváros még híresebb oszlopos sétányának forrásai mellett, akik minden érdeklődőnek színültig gyógyvízzel töltik meg poharát.

A fürdővendégeknek vagy a turistáknak most már le sem kell hajolniuk, mert a "poháradogató lányok" mindenkit kiszolgálnak, sőt mindehhez még egy-két jó szót és mosolyt is csatolnak. Míg a fiatalok és a külföldi vendégek inkább meglepetéssel fogadják az új szolgáltatást, addig az idősebb korosztály örömmel és megelégedéssel kutat fiatalkori emlékei között, visszatérve abba az időbe, amikor a poháradogatók még természetesnek számítottak a "kolonádon", ahogy a sétateret becézik.

"Több mint kétszáz éves múltra visszatekintő hagyomány felújításával próbálkozunk. Teszteljük, lesz-e érdeklődés - mondta újságíróknak Milan Trnka, a gyógyforrásokat kezelő hivatal igazgatója. - Szolgáltatásunkkal a fürdővendégeket szeretnénk elkalauzolni azokba az időkbe, amikor a poháradogatás még mindennapi dolog volt a gyógyforrásoknál. Már kaptunk néhány visszajelzést Karlovy Vary régi vendégeitől, akik emlékeznek arra, hogy néhány évtizede még élt ez a gyakorlat, és a forrásoknál ápolónők szorgoskodtak."

Az igazgató szerint a poháradogató lányok nem egyszerre, nem valamiféle parancsra, hanem fokozatosan tűntek el a forrásoktól. "Tudni kell, hogy a források eredetileg elég mély gödrökben voltak, és csak több lépcsőfok megtétele után lehetett megtölteni a poharat. Számos fürdővendégnek, betegnek ez komoly gondot okozott. Ezért volt eredetileg minden forrásnál egy-egy poháradogató hölgy. Később, ahogy a források környékét rendezték, és a kutakat kivezették a földfelszín fölé, a poháradogatás fokozatosan kiveszett" - magyarázta Trnka.

Érdekességként elmondta, hogy a poháradogatás mindig ingyenes volt, és megtisztelésnek, elismerésnek számított ez a munka. "A 19. század végén, a 20. század elején a város legmódosabb családjainak leánytagjai végezték ezt a munkát" - fejtette ki az igazgató. Történelmi dokumentumok tanúsága szerint eredetileg a forrásoknál többnyire középkorú, illetve idősebb asszonyok voltak a poháradogatók. A változás állítólag Johann Wolfgang Goethe nagy német romantikus költőnek köszönhető, aki gyakran gyógyítgatta magát a korabeli Karlsbadban.

"Egyik látogatása alkalmával Goethe erélyesen panaszkodott az illetékeseknek, hogy miért csak korosabb nők vannak a forrásoknál, miért nincsenek ott fiatal lányok is. Ezt követően változott meg a helyzet, és fokozatosan szép fiatal lányok lettek a poháradogatók" - mesélte a gyógyforrásokat kezelő hivatal igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár