2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt a Tiltott Város belső kertjének műtárgyaiból

2011. június 7. 08:27

A területén zajló restaurálási munkálatok miatt átmenetileg a wisconsini Milwaukee-ban tekinthetők meg a Qing-dinasztia művészeti csúcsteljesítménye, a Qianlong-kert legcsodálatosabb alkotásai.

Amikor Kína utolsó császára 1924-ben elmenekült a Tiltott Városból, Peking legnagyobb kincsének ajtajára tett lakatot. A kerti házakból és kis kertekből álló, különleges enteriőrrel rendelkező félreeső területet, a Qianlong-kertet az 1770-es években alakították ki, és Qianlong (Csien-lung) császár pihenését szolgálta. Mivel a turistáknak eleddig nem volt alkalmuk megtekinteni a kertet, annak egésze a 18. század óta szinte teljesen érintetlen.

A kert néhány kincsét a Milwaukee-i Művészeti Múzeumban június 11-től tekinthetik meg az odalátogatók, mivel a kert területén jelenleg egy 25 millió dolláros fejlesztési projekt zajlik. „Qianlong császár uralkodása a Qing-dinasztia fénykorára esett, sokszor a mai aukciókon felbukkanó, legmagasabb árkategóriájú tárgyak is ebből az időből valók” – nyilatkozta Nancy Berliner történész, A császár magánparadicsoma című kiállítás kurátora.

„Ez egy hihetetlenül fejlett kornak számított, a császár pedig egy olyan uralkodó volt, aki azóta is lebilincsel minket a művészetével. Qianlong arra utasította az alkotókat, hogy a lehető legtökéletesebb munkák kerüljenek ki a kezeik alól, ennek gyümölcsei ma a kertben találhatók meg” – tette hozzá. A vándorkiállításon többek között egy intarziás, keményfából készült, jádéval és féldrágakövekkel díszített trón, illetve egy aranyozott buddhista ablaktábla is megcsodálható.

A császár érdeklődését felkeltették az európai művészetek, ezért a jezsuita misszionáriusok segítségét kérte a nyugati festészeti perspektívát elsajátító művészeti központok felvirágoztatásához. A kiállítás csúcspontja egy közel négy méter magas, trompe-l’oeil falfestmény, amelyen asszonyok és gyermekek köszöntik az újévet. A fal egyike azon nyolc, ilyen jellegű 18. századi alkotásnak, amely átvészelte az idők viharát – ezek közül öt a kertben található.

„A Qianlong nagyon fontos szerepet tölt be, mivel ez az egyetlen, eredeti állapotában fennmaradt 18. századi belső kert. A legtöbbjüket lerombolták, vagy átalakították, de mivel ez kisméretű és privát jellegű volt, elkerülték a császári palota egyéb helyiségeiben zajló renoválások” – mondta el Berliner.

A 2002-ben elkezdődött, a Palace Museum és World Monument Fund (WMF) koordinálásával történő felújítási munkálatok várhatóan 2019-ben fejeződnek be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár