2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Óriásfotókkal emlékeznek Berlinben a "szégyen falára"

2011. június 15. 15:26 MTI

Óriásfotókból nyílt kiállítással emlékeznek Berlin több pontján a "szégyen falára", az ötven éve épült berlini falra, amely a hidegháború idején kettéválasztotta a várost.

Klaus Wowereit polgármester Treptow kerületében leplezte le kedden az első felvételeket, a képek azt a traumát idézik fel, amelyet a város nyugati felét körülzáró fal építése 1961. augusztus 13-tól. Akkor húztak szögesdrótot a két városrész elválasztására, ezt hamarosan betonfal váltotta fel. Az óriásfotók a nagyváros tizenegy pontján várják az érdeklődőket. A fekete-fehér kockák szélessége és magassága egyaránt több méteres. A felvételek közül sok a kettészakított Berlin mindennapi életét örökíti meg.

A német várost a II. világháború után négy szektorra - amerikaira, franciára, britre és szovjetre - osztották, a megosztottság 1961. augusztus 13. után a kelet-német hatóságok döntése után lett végleges. A betonfalat őrállásokkal és néhol egy második fallal erősítették meg, szökésre szinte nem maradt esély. Történészek szerint legkevesebb 136 ember halt meg a falnál azalatt a 28 év alatt, míg állt. A hírhedt berlini fal végül 1989. november 9-én omlott le.

"1961. augusztus 13. a szégyen és a szomorúság napja" - mondta a fotókiállítás megnyitóján Klaus Wowereit. Berlin számos eseménnyel emlékezik meg a fal építésének fél évszázados évfordulójáról, a történeti múzeumban nemrég Angela Merkel kancellár nyitott meg kiállítást a város kettéosztottságának koráról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár