2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antifasiszták a cseh köztévé ellen

2011. június 15. 15:57 MTI

Nem tetszik a cseh antifasiszta veteránoknak, hogy a prágai közszolgálati televízió az utóbbi időben nagy figyelmet szentel azoknak az erőszakos cselekményeknek, törvénysértéseknek, amelyeket a csehek követtek el a II. világháború után a helyi szudétanémetek ellen.

"A közszolgálati Cseh Televízió céltudatosan elferdíti a cseh történelmet" - állítja a Szabadságért Harcolók Szövetsége szerdai nyilatkozatában. A szervezet, amely döntően a csehszlovákiai, illetve a szovjetunióbeli ellenállás résztvevőit tömöríti, határozottan tiltakozik az ellen, hogy a közszolgálati televízió az utóbbi hónapokban több olyan alkotást is bemutatott, amely részletesen ecsetelte a csehországi szudétanémetek háború utáni üldözését, az ellenük elkövetett erőszakot, s feltárta azokat a bűncselekményeket, amelyeket csehek követtek el.

"A háború végét úgy mutatják be, mintha más se lett volna, mint a német állampolgárok szenvedései. Mintha nem is lett volna korábban Lidice, Lezáky és több más, nácik által felégetett falu" - jelentette ki Jana Casnochová, a szövetség szóvivője.

A Cseh Televízió védi műsorait, s azt állítja, a helyes nemzeti önismeret miatt is szükség van rájuk. "Válaszunk a nemrégiben mozikba került Lidice, egy történelmi film, amelynek elkészítését döntően a televízió tette lehetővé" - mondta a kritikákra Ladislav Sticha, a köztelevízió szóvivője. Több történész is kiállt a televízió mellett. "Ezek a műsorok hozzájárulnak szellemi megtisztulásunkhoz. Tudni kell, hogy a csehek sem voltak a múltban mindig hősök" - nyilatkozta Oldrich Tuma, a modern cseh történelem intézetének igazgatója.

Megszólaltak a nyugati frontokon harcoló cseh veteránok is. "Tiltakozásunkat megküldjük a cseh parlamentnek is" - mondta újságíróknak Jindrich Sitta, a Csehszlovák Légiósok Szövetségének alelnöke. Sitta úgy véli: szükség van nyíltan beszélni arról, amit a csehek a szudétanémetek ellen elkövettek, de sosem szabad megfeledkezni az előzményekről, a világháborúról, s arról, hogy a szudétanémetek aktívan kivették részüket Csehszlovákia szétveréséből.

"Nem nagyon ismert tény, hogy a Cseh-morva Protektorátusban működő Gestapo állományának mintegy felét a hazai szudétanémetek tették ki" - hívta fel a figyelmet egy másik történész, Eduard Stehlík.

A II. világháború után a korabeli csehszlovák vezetés a szudétanémeteket és a szlovákiai magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánította, megfosztotta csehszlovák állampolgárságuktól, vagyonuktól, majd végül mintegy hárommillió szudétanémetet kitelepítettek az országból. A magyarokat is ki akarták telepíteni, de ezt a potsdami nagyhatalmi értekezlet nem hagyta jóvá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár