2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idén már ünnepelhetjük a magyar nyelv napját

2011. június 16. 10:20 MTI

Idén november 13-án már megünnepelhetjük a magyar nyelv napját, az ezt célzó országgyűlési határozati javaslat konszenzusosnak tűnik, a parlament még a tavaszi ülésszakban elfogadhatja azt - mondta Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

A magyar nyelv napjáról szóló előterjesztés - amelyet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter jegyez - bizottsági vitája ezen a héten zajlik. Hammerstein Judit leszögezte: az oktatási bizottság keddi ülésén semmiféle ellenvetés nem volt a javaslat kapcsán. Mint felidézte, a határozati javaslat egy civil szervezet, az Anyanyelvápolók Szövetsége kezdeményezésére született meg, hozzá kapcsolódott A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága - Anyanyelvi Konferencia, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Illyés Gyula Archívuma.

"Az előzményekhez tartozik, hogy 2008-ban Széphalomban Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma, 2009-et pedig az előző kormányzat a magyar nyelv évének nyilvánította. E kettő ösztönözte a magyar nyelv napjának létrehozását célzó kezdeményezést, amelyet felkarolt a kulturális kormányzat, hogy az oktatás, az államigazgatás szereplői mellett megerősítést lehessen adni azoknak a civil szervezeteknek és személyeknek is, amelyek és akik évtizedek óta részt vesznek az anyanyelvápolás munkájában" - fejtette ki Hammerstein Judit.

A hagyományok sorában megemlítette, hogy a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat több mint négy évtizede szervezi a magyar nyelv hetét, az Anyanyelvápolók Szövetsége pedig területi és szakmai szervezetein keresztül irányítja, segíti és bátorítja a mozgalmi jellegű nyelvvédelmi tevékenységet.

A civil kezdeményezést a tárca egyetlen ponton módosította. "A szimbolikus ünnep időpontja eredetileg április 23., A Magyar Nyelv Múzeumának megnyitási dátuma lett volna, a kulturális kormányzat viszont úgy ítélte meg, hogy a magyar nyelv ügyének történelmünk egy jelentősebb eseményéhez kellene kötődnie. Így esett a választás az 1844. évi II. törvénycikk szentesítésének napjára, november 13-ra, ezzel a nappal lett hivatalossá a magyar nyelv mind az államigazgatásban, mind pedig a közoktatásban, felváltva a latin nyelvet. A módosítással a kezdeményező civil szervezetek is egyetértettek" - magyarázta a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit kiemelte: az országgyűlési határozat elfogadása lehetőséget teremtene arra, hogy évente egyszer hivatalosan is ráirányuljon a közfigyelem a szellemi-kulturális örökség alapját, a nemzeti identitás egyik sarokkövét jelentő magyar nyelvre. A civil kezdeményezés először 2009-ben az előző kulturális kormányzathoz került, ám akkor az végül nem jutott el a belső államtitkári egyeztetés fázisáig a szlovák nyelvtörvény kapcsán időközben kialakult viták miatt - holott a két ügynek semmi köze nincs egymáshoz.

A magyar nyelv napjáról szóló országgyűlési határozat a közzétételt követő napon lépne hatályba. Az Országgyűlés emellett felkérné a kormányt, hogy a tudományos élet szereplőivel, valamint az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg "nemzeti nyelvünk használatának helyzetét", és ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet a "nyelv értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából". A kabinetnek utóbbiról 2012. június 30-ig kellene tájékoztatást adnia a parlamentnek.

Az indítvány alapján a parlament a magyar nyelv napjának kijelölésével párhuzamosan továbbra is tiszteletben tartaná az ország hagyományos nyelvi sokszínűségét, és felelősséget vállalna a kisebbségek nyelvhasználati jogaiért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár