2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerbia kulturális javakat szolgáltatott vissza Horvátországnak

2011. június 17. 09:46 MTI

A kulturális javak visszaszolgáltatásával foglalkozó szerb-horvát államközi testület kétnapos újvidéki ülésezésének eredményeként Szerbia számos olyan kulturális kincset szolgáltat vissza Horvátországnak, amely ez utóbbi ország területéről tűnt el a délszláv háború folyamán.

A találkozón a szerb tárgyalófél átadta a horvát delegációnak azt a listát is, amely azokról a kulturális javakról szól, amelyek egyelőre még néhány szerbiai művelődési intézményben maradtak: mindenekelőtt a Szerb Pravoszláv Egyház belgrádi múzeumában, a karlócai püspöki palotában, a belgrádi Nemzeti Múzeumban, és másutt.

A felek egyetértettek abban, hogy felgyorsítják a visszaszolgáltatással kapcsolatos munkát. Abban is megállapodás született, hogy azon eltűnt kulturális javak utáni kutatásba, amelyek nem szerepelnek a Zágrábnak most átadott listán, bevonják a két ország belügyi szerveit és az Interpol szerb és horvát nemzeti irodáit is.

A Szerbia által Horvátországnak most visszaszolgáltatott javak között vannak a kelet-horvátországi Bobota falu ortodox templomának ikonjai, a vukovári Eltz kastélyból származó, barokk-kori cserépkályhák, a krkai kolostor ikongyűjteményének ezüst ikon keretei. Valamennyi visszaszolgáltatott műkincs a horvát szakemberek felügyelete mellett az eredeti helyükre kerül vissza. Az említett ikonokat, nyolc darabot, az újvidéki Tartományi Műemlékvédelmi Intézetben az utóbbi években restaurálták, és a javakat érintő teljes dokumentációs anyaggal együtt adták vissza a horvát illetékeseknek.

Szerbia és Montenegró 2001 óta napjainkig eddig összesen 25 252 műemléktárgyat szolgáltatott vissza a különböző horvát városok múzeumainak, képtárainak és templomainak.

Az Egyesült Államok zágrábi nagykövetségének és az amerikai Holokauszt Múzeumnak a közbenjárásával Horvátország visszakapta a Jasenováci Emlékmúzeumból elvitt kiállítási tárgyak és dokumentumok egy részét is - összesen 6 531 darab múzeumi tárgyat és dokumentumot, amelyeket a boszniai Szerb Köztársaság Banja Luka-i levéltárában őriztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár