2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szolidaritás Hódmezővásárhelyen

2011. július 4. 08:44 MTI

Korabeli újságok, plakátok, fotók és karikatúrák segítségével mutatják be a lengyel Szolidaritás mozgalom történetét a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban.

A Csongrád Megyei Levéltár által összeállított 21 tabló a mozgalom történetét szemlélteti, amelynek megalakulását sokan II. János Pál pápa első, 1979-es lengyelországi látogatásával hozzák összefüggésbe. A pápai vizit történelmi jelentőségű eseménynek számított, hiszen ekkor látogatott először szocialista országba a pápa.

Lengyelország történetének egyik legmeghatározóbb, a lengyel állam létére máig kiható szerveződéséről, a Szolidaritás Független Szakszervezetről összeállított tárlatról korábban Karol Biernacki, a Csongrád Megyei Levéltár lengyel születésű igazgatója elmondta: azt akarták megmutatni, hogyan születik a szabadság. Azt bebizonyítani, hogy nem az utcán, a tüntetésekben, a sztrájkokban éled, hanem a fejekben. A tablók azt mutatják be, hogy melyek voltak azok az események, melyek a folyamatot elindították, amelyek buzdították a lengyeleket. Emellett néhány rész II. János Pál pápáról szól.

Az 1980-ban megalakult Szolidaritás szakszervezet óriási tömegeket mozgatott meg: taglétszáma villámgyorsan elérte a tízmilliót és a függetlenség, a kommunista hatalommal szembeni ellenállás szinonimájává vált. 1980 végére a lengyel kommunista vezetés látszólag elismerte a Szolidaritást, azonban egy évvel később hadiállapotot vezettek be, több mint ötezer szakszervezeti tagot letartóztattak és internáltak, a sztrájkokat egytől egyig leverték.

A letartóztatástól megmenekült szakszervezeti tagok azonban tovább szervezték a mozgalmat: a falakra festett jelszavak és jelképek, a titokban terjesztett írások és szórólapok, az illegálisan működő rádió rövid bejelentkezései a földalatti küzdelem szimbólumaivá váltak. A hatalom végül abbahagyta a letartóztatásokat és tárgyalásokat kezdeményezett az ellenzékkel, melynek eredményeként 1989. június 4-én megtartották az első szabad parlamenti választásokat Lengyelországban.

A tárlat augusztus 14-ig látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár