2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pontosíthatják az amerikai kontinens meghódításának idejét

2011. július 4. 13:07

Egy észak-amerikai ásatási helyszín leleteinek vizsgálata cáfolja a kontinens első lakóival kapcsolatos tévhiteket, valamint pontosíthatja Amerika benépesítésének feltételezett idejét - számolt be róla az Observer-Reporter.

Közel négy évtizede folytat ásatásokat diákjaival James Adovasio a Meadowcroft sziklamenedéknél. Az értékes lelőhelyről már eddig is számos lelet került elő, melyek segíthetnek megválaszolni azt a kérdést, hogy az első emberek mikor jutottak el az amerikai kontinensre. Az ásatás során felszínre hozott tárgyak korát 16 ezer évesre teszik, és a feltárásokat vezető Adovasio szerint a helyszín i. e. 1500-ig szolgálhatott menedékként a vadászó és gyűjtögető csoportok számára.

A Mercyhurst Főiskola régészeti intézetének vezetőjeként dolgozó régész több - Amerikát benépesítő emberekkel kapcsolatos - legendát is megcáfolt. Elmondása szerint a 19. század végére világossá vált, hogy az első emberek a befagyott Bering szoroson keresztül jutottak el az Újvilágba. A korai becslések szerint az átkelés kétezer évvel Kolumbusz előtt történhetett, viszont a régészet és geológia fejlődésével párhuzamosan a feltételezett időpontot is megváltoztatták: a jelenlegi teóriák szerint minimum tízezer évvel ezelőtt vették birtokba az őslakosok Amerikát.

Egy másik tévhit arra épül, hogy a korai régészeti ábrázolásokon sokszor láthatóak lágyékkötős vadászok is, akik hatalmas medvéket, mamutokat ejtenek el. Ezzel szemben az igazság az, hogy a Bering-szoroson átkelő csoportoknak jóval összetettebb ruházata volt. A projekt megcáfolta az őskori ember egyoldalú táplálkozásáról kapcsolatban elterjedt tévhitet is, ugyanis a leletek arra utalnak, hogy a vadászcsoportok sült húst, gyümölcsöket, bogyókat és zöldségeket is fogyasztottak.

A lelőhelyre Albert Miller talált rá 1955-ben: a helyi farmer értesítette a régészeket, akik 1973 óta ásnak a helyszínen; mindeddig 956 ezer állati, és 1,4 millió növényi eredetű leletet találtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár