2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összerakták a kambodzsai templomot

2011. július 5. 13:38

Lezárult a Baphoun templom 51 éve megkezdett renoválása, így látogathatóvá vált a csaknem ezer éves kambodzsai szentély.

Vasárnap újra megnyitották a kambodzsai Baphuon templomot. Angkor Thom ezen szentélyét 1960-ban szedték szét 300 ezer darabra egy restaurálási projekt részeként, de a munkálatokat a vörös khmerek hatalomra jutása megakasztotta. Mao kambodzsai tanítványai elkergették a külföldi szakembereket, és feldúlták a felújítást végző francia szervezet (EFEO- Ecole francaise d’Extreme-Orient) irodáját, valamint megölték a restaurációban résztvevő helyi szakemberek és munkások jelentős részét. A munkálatokat csak 1995-ben kezdhették újra az EFEO szakemberei.

A három emeletes templomot, amely Angkorvatot megelőzően az ország legnagyobb szakrális épülete volt, II. Udayadityavarman király építette Síva tiszteletére 1060-ban. Az építményt hatalmas belső tornya, és lenyűgöző méretei tették híressé. A 15. századra már omladozó szentélyt a buddhisták vették át, és a torony köveiből egy hatalmas Buddha szobrot építettek.

Az Angkor felújításáért felelős EFEO 1960-ban kezdte meg a romos épület felújítását. A francia szakemberek egy holland restaurátorok által sikeresen alkalmazott módszert használtak, először szétszedték a templomot 300 ezer darabra, és szétterítették egy mintegy 10 hektáros területen, precíz feljegyzéseket készítve az építőelemek pontos helyéről. Az évtizedekkel később újrainduló restauráció sikeréhez döntő mértékben hozzájárultak az EFEO párizsi irodájának archív felvételei, valamint az egykor bontást felügyelő francia mérnök, és a khmer vérfürdőt túlélő harminc kambodzsai munkás szakértelme és segítsége. A renoválás az eredetileg gondoltnál hét évvel több időt vett igénybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár