2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Függetlenségének 200. évfordulóját ünnepelte Venezuela

2011. július 7. 10:09 MTI

Példátlan mértékű katonai díszszemlével ünneplte Venezuela függetlensége kikiáltásának 200. évfordulóját.

A súlyos beteg Hugo Chávez elnök, aki hétfőn tért vissza Kubából közel egy hónap távollét után, a caracasi elnöki palota, a Miraflores erkélyéről követte figyelemmel a vadonatúj orosz haditechnikai eszközökkel felvonuló katonák ezreinek menetelését, s közben a twitteren kommentálta a látottakat.

A parádé előtt rövid televíziós beszédében Chávez emlékeztetett Venezuela nemzeti hőse, Simón Bolívar szavaira, miszerint csak a valódi függetlenség teszi lehetővé a népeknek a jólétet és a fejlődést. "Ma folytatjuk a Simón Bolívar által elindított ügyet. A venezuelai nép senkinek nem hagyja, hogy megsértse függetlenségét, és ha kell, küzdelmek ezreiben védi meg szabadságát" - mondta a venezuelai elnök, aki szerint első választási győzelme, 1998 óta az ország a függetlenség új szintjét érte el, azaz függetlenné vált "a multinacionális vállalatok, a külföldi hatalmak és a venezuelai burzsoázia érdekeitől". A hatalmas kivetítőkön sugárzott beszédet Chávez hívei örömrivalgással fogadták, "visszatért, visszatért" felkiáltásokkal övezve.

Az 56 éves Chávezt június 10-én, majd június 20-án műtötték meg Kubában. Az első operáció és az orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy a politikus medencéjében rákos daganat burjánzik. Egyelőre nem tudni, hogy keletkeztek-e áttétek a szervezetében, de maga Chávez ismerte el, hogy a neheze még hátra van, szigorú orvosi kezelésnek kell alávetnie magát. Bár a betegség súlyossága és a kezelés jellege nem ismert, Chávez ismét nyílt utalást tett arra, hogy nem szándékozik távozni a hatalomból. Felszólította honfitársait, hogy tíz év múlva, 2021-ben ünnepeljék vele a spanyol gyarmatosítók végleges vereségét megpecsételő carabobói csata 200. évfordulóját.

Venezuelában jövőre tartanak elnökválasztást. Az államfő betegsége és lábadozása azonban felboríthatja a politikai menetrendet. Bár Chávez gyakorlatilag már elkezdte hadjáratát, hogy bebiztosítsa újbóli megválasztását, a műtét és annak hosszú távú kihatása bizonytalanná teszi, hogy egyáltalán indulni fog-e 2012 őszén.

Chávezzel szemben gyakorlatilag egyetlen ellenzéki politikusnak sem volna esélye a győzelemre, más kormánypárti jelölt esetén viszont ez nem lenne kizárható. Ráadásul az sem világos, hogy a kormányoldalon ki pótolhatná az esetleg kieső Chávezt.

A venezuelai nemzeti ünnep alkalmából latin-amerikai, illetve karibi miniszterelnökök és külügyminiszterek egész sora volt jelen Caracasban, de Evo Morales bolíviai, José Mujica uruguayi és Fernando Lugo paraguayi államfő is részt vett az ünnepségeken.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár