2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szabadság hangja

2011. július 12. 08:32

A Szabad Európa Rádió több mint négy évtizeden át sugározta műsorait a keleti blokk országaiba. Az adás megkezdésének 60. évfordulója alkalmából július 14-én kiállítás nyílik a Centrális Galéria közreműködésével, mely bemutatja a rádió történetét az amerikai kezdetektől a müncheni sugárzáson át egészen az 1994-es prágai költözésig.

A Szabad Európa Rádió jelentős szerepet játszott a hidegháborús konfliktusokban. A hagyományos sajtóorgánumokkal ellentétben a rádióhullámok könnyen áthatoltak a vasfüggönyön, terjesztve a "szabad szót". Akkoriban a rádió szerepe a tekintélyuralmi rendszerek
elleni harcban hasonló volt, mint napjainkban az Interneté. Ezért aztán a Szabad Európa Rádió a kommunista titkosszolgálatok célkeresztjébe
került - az 1981-es bombamerényletben az épület egy része meg is sérült. A "szabadság hangja" több nyelven szólt: csehszlovák, lengyel, bolgár, román és magyar emigránsok beszéltek a müncheni mikrofonba a mindenkori célország nyelvén.

A kiállítás bemutatja az egyes osztályokat, valamint azt, hogyan hatottak az adások a hidegháborús korszak társadalmi-politikai eseményeire, így például az 1956-os magyar forradalomra vagy az 1989-es csehszlovákiai bársonyos forradalomra.

A kiállítás első, német nyelvű változata 2011. június 29-én nyílt meg Münchenben. A jelenlegi, angol és magyar nyelvű kiállítás Budapest után New Yorkban, Ljubljanában és más városokban is bemutatkozik.

Cím: Budapest 1051 Nádor u. 11
Látogatható: 2011. július 14-től augusztus 24-ig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár