2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

E-levéltár a jövő levéltárosainak

2011. július 20. 15:50

2011. július 13 és 15-e között, Badacsonytomajon került megrendezésre az Új Széchenyi Terv keretein belül megvalósításra kerülő, Elektronikus Levéltár projekt szakmai konferenciája „E-levéltár - A jövő levéltáráról a jövő levéltárosainak” címmel. A rendezvény fő célkitűzése az elektronikus levéltár megismertetése a jelenleg egyetemi tanulmányaikat folytató levéltár szakos hallgatókkal és a fiatal, pályakezdő levéltárosokkal.

A 2012-ig megvalósuló projekt keretein belül a Magyar Országos Levéltár (MOL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a Kopint-Datorg Infokommunikációs zRt. alkotta konzorcium feladata az Elektronikus Levéltár infrastruktúrájának megteremtése mellett, a módszertani szabályozások, valamint a hosszú távú felhasználási feltételek megalapozása. A rendezvényen - a projekt eddigi eredményei mellett - szó esett az elektronikus nyilvántartó rendszerek fontosságáról, az adatok hosszú távú fennmaradásának műszaki megoldásáról, a MOL egységes adatbázis-kereső programjáról, valamint arról, hogy a levéltáraknak milyen nagyságrendű elektronikus adathordozón tárolt információ, tartós megőrzésére kell felkészülniük.

„Az E-levéltár lehetőséget biztosít nagy mennyiségű iratanyag pontos, naprakész nyilvántartására, feldolgozására és közzétételére. Meg kell oldani az iratanyagon túl a kutatás, a restaurálás és számos egyéb tevékenység egységes nyilvántartását. Fontos mindemellett az is, hogy a levéltárakon kívül egyfelől az iratokat létrehozó közfeladatot ellátó szervek, másfelől az állampolgárok is online hozzáférjenek az őket érintő adatokhoz” – mondta el előadásában Dr. Haraszti Viktor.

A projekt gyakorlati megvalósítását elemző kerekasztal-beszélgetést Szatucsek Zoltán, a MOL főosztályvezetője, valamint Dr. Körmendi Tamás az ELTE adjunktusa vezette. A párbeszéd először teremtett lehetőséget arra, hogy a szakma képviselői nyíltan megvitathassák a munkájukat érintő, gyakorlati problémákat. Az esemény lehetőséget nyújtott a pályakezdő levéltárosok szakmai bemutatkozására is, így a Fiatal Levéltárosok Egyesületének tagjai beszámoltak saját kutatási eredményeikről és felvázolták a jövő kutatási szokásait az interneten elérhető digitalizált adatbázisok tükrében.

Napjainkban, a gyorsan változó adathordozók, az újabb és újabb formátumok és szabványok világában nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a levéltárak állományaikat olyan körülmények között archiválják, ami biztosítja azok hosszú távú fennmaradását. Arra a kérdésre, hogy hogyan őrizhetjük meg hosszú távon a nagy mennyiségű nyilvános adatot, a tíz éves adatbázisoktól, a digitális fényképeken át, a miniszterelnökök beszédéig, P. Holl Adrienn, a BFL állományvédelmi osztályának vezetője adott választ. A szakértő előadásában bemutatta azokat a munkafolyamatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a levéltárakban lévő iratanyagokról digitális másolatok készüljenek, akár állományvédelmi, biztonsági, akár kutatási célra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár