2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tenger gyümölcsei lehettek az evolúció motorjai

2011. augusztus 3. 09:32 Science News

A dél-afrikai leletek megvilágíthatják evolúciónk egyik kevéssé ismert oldalát: a dagály megismerésének és a puhatestűek fogyasztásának szerepét az emberiség fejlődésében.

A dél-afrikai Pinnacle Pointnál talált leletek alapján Curtis Marean, az Arzonai Állami Egyetem munkatársa azt valószínűsíti, hogy 164 ezer és 120 ezer év között itt állhatott be a döntő fordulat az emberi evolúcióban, ugyanis mivel elődeink megtanulták kiszámítani a Hold alapján a dagályt, képessé váltak az agyi fejlődés számára kulcsfontosságú táplálék, a kagyló beszerzésére. Marean és csapata sötétvörös színezőanyagot és kagylókat is talált a barlangban; felfedezésük megváltoztathatja azt az elterjedt vélekedést, amely szerint az ember nem volt képes absztrakt módon gondolkodni és összetett szertartásokat bemutatni 50 ezer évvel ezelőttig.

Az American Association of Physical Anthropologists 2011 áprilisában megtartott minneapolisi találkozóján résztvevő táplálkozástudományi kutatók kihangsúlyozták: a halakban és a kagylókban lényegesen több az agyi fejlődés számára fontos tápanyag található, mint a húsban vagy bármely más ételben. John Erlandson, az Oregoni Egyetem régésze szerint ezeket a tengeri táplálékforrásokat könnyebb beszerezni, mint szárazföldön vadászni. „Ezek az ételek később tápanyagot biztosítottak, amely lehetővé tette a teljesen modern agyméret és észlelés evolúcióját” – nyilatkozta Erlandson.

Az emberfélék halfogyasztása azonban már jóval korábban elkezdődött. David Brown, a Fokvárosi Egyetem antropológusa és csapata kétmillió éves, a korai emberfélék haltáplálkozásra utaló leleteket talált egy FwJj20 nevű – az olduvai kultúrához köthető – lelőhelyen a Turkana-tó keleti partján. Az összetört teknőspáncélok mellett kőeszközök is előkerültek.

Marean szerint a korai halfogyasztásra utaló leletek azt valószínűsítik, hogy a halfélék és puhatestűek növekvő fogyasztása együtt járt az agytérfogat növekedésével. A kőkor emberei kihasználták evolúciós adottságukat Pinacle Pointnál, s különleges méretű agyuk révén megoldották a dagály rejtélyét. A proteinben gazdag, omega 3 zsírsavval telített kagylónak döntő szerepe volt az agyi fejlődésben, és társadalmi újításokkal is járt, például megjelent a szervezett gyűjtés.

A bőséges kagylóellátásnak köszönhetően növekedett a születési arány és csökkent a gyermekhalandóság, a Homo sapiens élete pedig számos területen átalakult. Pinnacle Point erősödő közösségei új szimbolikus és rituális szokásokat alkottak, valamint eszközkészítési technikáik is fejlődtek. Marean szerint mindez előnyt jelenthetett a Neander-völgyi emberrel szemben is, amelynek barlangjaiban nem találtak a dagály kihasználására utaló kagylóhalmokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár