2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Divatba jött Franciaországban a genealógia

2011. augusztus 10. 09:37 MTI

Valóságos genealógiai láz fogta el az utóbbi években a franciákat: tízből legalább hatan már megpróbálták kideríteni nevük vagy családjuk eredetét. A lelkesebbek díszes családfákat dolgoztak ki, így például a Rapin-család a 18. századig visszamenőleg nyomozta ki őseit: a 22 méter hosszú papírszalag 2600 nevet tartalmaz.

Hobbiból életmód

Manapság, amikor az önazonosság témája mindinkább előtérbe kerül, amikor az életmód egyre hajszoltabb, a családok mind kisebb elemekre bomlanak, minden eddiginél erősebb az emberek vágya arra, hogy egy pillanatra megálljanak és visszatekintsenek a múltjukba. Az ősök, rokonok kutatása, a családi életrajz egyre divatosabb, mindenki a származási vonalat keresi - írja a Figaro Magazine.

Jellemző Stéphane Bazelaire története. Ő maga egyke volt, egyik szülőnek sem volt testvére, és ő már egész fiatal korában szeretett volna valamivel többet megtudni felmenőiről. "Hiába kérdezgettem a nagyszüleimet, magam is hiába nyomoztam: nem ismertem ennek a módját és felhagytam az egésszel" - mondta el a lapnak. Néhány évvel később azonban kikérte az anyakönyvi hivatalból dédapja, Jean-Louis Fougiere születési bizonyítványát. A fakult dokumentum fotókópiája postán érkezett, Stéphane-t lenyűgözte a több mint száz éve tollal kitöltött bizonyítvány patinája.

"Ez az egyszerű fotókópia azonnal felbecsülhetetlen értékké vált a szememben, ettől fogva teljes erővel foglalkozom a családom történetének felderítésével. Órákat töltöttem el a mikrofilmek tanulmányozásával az archívumokban, a családi emlékezetből már kiesett és hirtelen újra előtűnő információk csoportosításával. Egy esküvő felfedezése a családfa egész ágára irányíthatja rá a figyelmet" - mondta el Stéphane.

"A nevek kinyomozása önmagában nem sokat jelent, azt keresem, kik voltak ezek az emberek, mivel foglalkoztak, milyen volt a magatartásuk, vagy az a korszak, amelyben éltek. Egyeseket meg is kedveltem közülük. Ma már nem múlik el nap anélkül, hogy ne keresném őket, a felmenőimet." A 38 éves férfi ma az Amitiés généalogiques du Limousin nevű genealógiai társaság egyik vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár