2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megröntgenezték Schiele festményeit

2011. augusztus 11. 12:47 MTI

Eddig ismeretlen vázlatokat fedeztek fel Egon Schiele két festményén a festékréteg alatt - jelentette be a bécsi Leopold Múzeum.

A - szintén Schielétől származó - skicceket Az eremiták (Die Eremiten, 1912) és A Moldva menti Krumau (Krumau an der Moldau, 1914) című alkotások rejtik. Mindkét kép a Leopold Múzeum gyűjteményébe tartozik. A múzeum felkérte Manfred Siems restaurátort és Manfred Schreinert, a bécsi Képzőművészeti Egyetem munkatársát, hogy elemezze a vizsgálat eredményeit.

Mint arra Peter Weinhäupl, az intézmény ügyvezető igazgatója rámutatott, más esetekről is tudni, amikor Schiele átfestette egy-egy képét, különösen pályájának utolsó szakaszában. A múzeum alapítója, Rudolf Leopold egy 1972-es tanulmányában utalt arra, hogy egy krumaui látképen például "az eltűntnek hitt Világfájdalom (1910) című mű található" - írták a közleményben. Utolsó, befejezetlen művén, a Szerelmespár (1918) címűn szabad szemmel is felismerhetőek egy elkezdett másik kép részletei.

A mostanihoz hasonló felfedezést tettek a közelmúltban a grazi Joanneum múzeumban is, egy Schiele-festmény restaurálásakor. A Városszél III. (Stadtende III.) címen ismert 1918-as festmény felső rétege alatt egy portré nyomait találták meg, feltehetően Heinrich Benesch műkereskedőét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár