2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boudicca törzse építhette a norfolki mocsáron átvezető utat

2011. augusztus 17. 15:19 MTI

Boudicca királynő törzse, az icenusok építhették a mocsáron átvezető utat, amelyet Norfolk-grófságban tártak fel.

Az icenus vagy icén egy brit törzs volt, mely a mai Norfolk területén élt a i.e. 1.- i.u. 1. században. Fővárosaik Cambotium (mai Cambridge) és Venta (mai Caistor) voltak. I.u. 60-ban Boudica királynő vezetése alatt fellázadtak a rómaiak zsarnoksága ellen, elfoglalták Camudolumot (mai Colchester), elpusztították Verulamiumot (St. Albans), porig égették Londiniumot (London), 70-80 ezer embert megölve. Miután Suetonius Paulinus leverte a felkelést, Boudicca Kr.u. 61-ben öngyilkos lett.

A négy méter széles, fatörzsekből épített töltésút 500 méteres szakasza került napvilágra, amely a tőzeglápon át a Waveney-folyó felé vezetett egykoron. A fatörzsek kitűnő állapotban vészelték át az elmúlt két évezredet a tőzegmocsárban. A létesítmény pontos korát még nem határozták meg, ám a fák évgyűrűi alapján kiszámították, hogy i.e. 75 táján, több mint egy évszázaddal a római hódítás előtt építhették - olvasható a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató honlapján.

"A folyóhoz való átjutást biztosíthatta az út" - emelte ki Ben Gearey, a Birminghami Egyetem régésze, megjegyezve, hogy az utak nemcsak a kereskedőket és az utazókat segítették a vaskori Britanniában.

"Az ilyen átkelők biztosíthatták a folyókhoz való eljutást, ahol áldozatokat mutattak be az isteneknek. A folyókban gyakran találunk kardokat, pajzsokat, dárdahegyeket, amelyek az isteneknek, vagy rég eltávozott elődöknek szánt ajándékok voltak. Egy olyan világban, ahol nem létezett úthálózat, a folyók voltak a korabeli gyorsforgalmi sztrádák. Így a Waveney-folyó az európai fémkereskedelmi útvonal része volt" - hangsúlyozta Ben Gearey.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár