2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törölhetik Türosz világörökségi státuszát

2011. augusztus 18. 12:23

Lekerülhet Türosz a világörökség jegyzékéből, ugyanis az UNESCO több területen hiányosságot állapított meg. A világszervezet 2012 februárjáig adott haladékot Libanonnak.

Felülvizsgálja Türosz világörökségi státuszát az UNESCO, mivel korábban komoly hiányosságokat tapasztaltak a világszervezet szakemberei. Hasan Dbouk, Türosz polgármestere szerint, ha leveszik őket a listáról, akkor „természetesen veszíteni fogunk...de a mi veszteségünk a világörökségével összehasonlítva kicsi lesz.

Az UNESCO világörökségi bizottságának júniusi ülésén több határozattervezet is készült. Ezek egyike több szempontból, elsősorban a nagy és sokszor illegális városfejlesztések, valamint a karbantartás hiányosságai matt marasztalja el Türoszt. A megrovás alapját a korábbi beszámolók képezik, valamint az a tény, hogy Libanon nem adta be a minden tagország számára kötelező jelentést. A közel-keleti ország ugyan elküldte a dokumentumot, de rossz helyre, ezért az némi késsel érkezett meg az UNESCO illetékes hivatalába. A világszervezet végleges júniusi határozata már reagált az arab ország jelentésére, azt kérve, hogy ismételten nyújtson be egy változatot 2012 februárjáig, de leszögezte, hogy Türosz felkerülhet a veszélyeztetett helyszínek listájára.

Türosz régiségeit és emlékeit a sírrablók, illetve az illegális építkezések veszélyeztetik. A bassi feltáróhelyen rendszeresek a fosztogatások, a szomszédos palesztin menekülttáborból pedig illegális építkezések indultak, mivel nincs elég hely a növekvő lakosságnak. A helyzet megnyugtató rendezése érdekében megkezdték egy fal építését, amely elválasztja a tábortól a lelőhelyet. A munkálatokat a Kulturális Örökség és Városfejlesztési Projekt keretében végzik, melyet a Világbank, a Francia Fejlesztési Ügynökség és az olasz, valamint a libanoni kormány támogat.

A Veszélyeztetett Helyszínek Listája elméletben a világörökségi lajstromból való lekerülés „előszobája”, azonban ilyen drasztikus intézkedésre az UNESCO fennállása óta ritkán volt - például Drezda esetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár