2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végre otthonra lelhet Kolumbusz óriási bronzszobra

2011. augusztus 22. 16:03 MTI

Húszéves huzavona után végre otthonra lelhet Kolumbusz Kristóf óriási bronzszobra Puerto Ricóban - csak még az nem bizonyos, hogy a főváros új idegenforgalmi látványossága lesz-e, vagy máshol állítják fel.

Jelenleg az elhelyezés három verziója is versenyben van egymással. A szobrot alkotó Zurab Cserteli orosz művész szóvivője szerint már majdnem a kezükben van az engedély az emlékmű felállításáról Puerto Rico északi partján. A múlt héten ugyanakkor egy Puerto Ricó-i képviselő azt indítványozta, hogy az amerikai Szabadság-szobornál - talapzat nélkül - kétszer nagyobb Kolumbusz-szobrot az ország nyugati partjainál fekvő Desecheo szigeten helyezzék el. A San Juan-i polgármester viszont a hét végén azzal a tervvel rukkolt elő, hogy szívesen látná az alkotást a fővárosban.

A 126 méter magas, 660 tonna súlyú szobor 1991-ben készült az Újvilág felfedezésének 500. évfordulójára. Hosszú éveken át nem talált befogadóra, mert New York, Miami, Baltimore és más amerikai városok különböző - anyagi, illetve esztétikai - kifogásokkal hárították el a megtiszteltetést. 1998-ban végül Puerto Rico fogadta el a gigászi emlékművet ajándékba, és közadakozásból teremtették el az odaszállításának 2,4 millió dolláros költségeit. Akkoriban San Juan egy külvárosába, Catanóba szánták, de később kiderült, hogy akadályozná a légiközlekedést, ráadásul helybeliek is tiltakoztak, mert házaikat akarták lebontani, hogy tere legyen a szobornak.

Három éve Mayaguezben raktározták el a nagy felfedezőt egy hajó kormánya mögött ábrázoló művet a kikötőt működtető vállalat jóvoltából. Pár hónapja orosz szakemberek kezdték meg a szobor átvizsgálását, hogy vajon minden része megfelelően illeszkedik-e. Csereteli szóvivője elmondta: a művész nagyon örült a San Juan-i polgármester felajánlásának, ám úgy gondolja, hogy a mű túlságosan nagy, nehezen lehetne megfelelő helyet találni neki a fővárosban, tehát az északi Arecibo városban történő felállítása, amire 20 millió dolláros magántőke áll rendelkezésre, járhatóbb út.

Az Egy új világ születése című alkotásnak Sevillában, Spanyolországban már áll egy párja, ugyancsak a munkáival sok vitát kiváltó Csereteli műve, amely az Egy új ember születése címet viseli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár