2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több száz éves műemlék hidat bontottak el Nyitrán

2011. augusztus 29. 16:22 MTI

Elbontották a nyitrai vár több száz éves műemlék hídját. A 18. századi barokk építményt az eredetihez hasonló módon újjáépítik, a kivitelezőnek pedig valószínűleg bírságot kell majd fizetnie - írja az Új Szó című pozsonyi napilap.

Az 1750-es években épült várhíd felújítását augusztus elején kezdték el, az eredeti tervek szerint az úttest alatti tartópilléreket kellett volna megerősíteni és az esővíz elvezetését úgy megoldani, hogy a hídkapu falai ne nedvesedjenek. A nyitrai városháza által kiadott építési engedélyben hangsúlyosan szerepel, hogy a hidat óvatosan kell szétszedni, hogy minden alkotóelemét újra felhasználhassák.

A munkálatok elkezdése után azonban a statikusok arra a következtetésre jutottak, hogy a boltívek és tartópillérek túlságosan átnedvesedtek, és a lerakódott sóréteg lehetetlenné teszi a további alkalmazásukat. Javaslatuk alapján a műemléknek nyilvánított hidat két hete lebontatták, és felújítás helyett a másolatát fogják felépíteni.

A hidat az ajánlással ellentétben nem apránként szedték szét, hanem légkalapáccsal és buldózerekkel estek neki. Az eredetihez hasonlóan az új hidat is téglából fogják építeni, de új téglákat kell vásárolni, mert a régi címeres téglák az utolsó darabig szemétdombra kerültek.

Az eljárást nehezményezik a Régi Nyitra Barátainak Klubja városvédő egyesület tagjai. Szerintük a hidat meg lehetett volna menteni, hiszen a felújítás előtt még teherautók is közlekedtek rajta. A városvédők panasszal fordultak a szlovák kulturális minisztérium műemlékvédelmi felügyeletéhez is, és felhívták az illetékesek figyelmét arra, hogy a felújítást végző cég nem kapott engedélyt a bontásra az építési hivataltól.

A nyitrai püspöki hivatal, amely a felújítás költségeinek kétharmadát - 400 ezer eurót - állja, a műemlékvédőkkel ért egyet. A lapnak a hivatal szóvivője, Miroslav Lykos elmondta, hogy a felújításra kiadott engedély szerint a keresztfalat és a boltívet le lehet bontani. A szlovák műemlékvédelmi felügyelet viszont az állítja, hogy nem volt szükség bontási engedélyre, mert a bontás a felújítás része. Ugyanakkor az Új Szó úgy tudja, hogy a kivitelező céget nagy valószínűséggel meg fogja bírságolni a nyitrai városháza illetékes hivatala.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár