2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A világ legrégibb családjának újabb tagjaira bukkantak

2011. augusztus 31. 07:51 MTI

Több őse volt a világ legrégibb nagycsaládjának, mint azt eddig gondolták: újabb bronzkori maradványokra bukkantak a közép-németországi lelőhelyen.

A Harz-hegységben lévő lichtensteinbergi barlangban újabb ásatások során bukkantak bronzkorból származó emberi maradványokra. Ortrud Krause, a Bad Grund-i élményközpont vezetője elmondta, az új ismeretek alapján mintegy hatvan embert temettek el a barlangban. Korábban csak negyven emberről tudtak a szakértők.

A kutatók genetikai vizsgálatok segítségével kimutatták, hogy az alsó-szászországi helység, Bad Grund környezetében ma is élnek a mintegy háromezer éve meghalt család leszármazottai. Az elmúlt három évben végzett ásatások során megtalált emberi csontok alapján tovább bővíthető a nagycsalád nemzetségfája - mondta el Krause. A szakértők szerint 120 generációjával ez az emberiség történetének genetikailag bizonyíthatóan leghosszabb családfája.

A legújabb kutatások során kerámiát, ékszereket, növényi maradványokat és állati csontokat is találtak. Az időbeli besorolás és a kulturális hovatartozás szempontjából döntő információkat szolgáltat a Lichtensteinberghöhlében talált bronzékszerlerakat is. Nagy jelentőséggel bír, hogy felfedték a barlang bronzkori bejáratát is, amelyet eddig föld és kövek tömítettek el. A bejáratot mászva használhatta a bronzkori ember. Legutóbb egy öt méter mély aknát fedeztek fel a kutatók, amellyel megközelíthető volt a járat.

Pontos részletekről szeptemberben számolnak be a tudósok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár