2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zsidóktól rabolt kincsek ékesítették Eva Peront

2011. szeptember 5. 09:33 The Daily Telegraph

Koncentrációs táborokban elhunyt zsidó családok kincseit "örökölhette" meg Eva Peron, az egykori argentin First Lady - állítja egy új könyv.

A The Politically Incorrect Guide to Latin America című könyv nem titkolt célja, hogy lerántsa a leplet Dél-Amerika vezető baloldali figuráiról. Az egyik fejezet Simon Bolivar forradalmárról szól, aki a könyv szerint attól félt, hogy a feketék és a bennszülöttek „ellopják előle a show-t” és hatalomra kerülnek, míg Salvador Allende marxista chilei elnök a nácira hajazó sterilizációs programon törte a fejét.

A brazil szerzőpáros, Leandro Narloch és Teixeira (mindketten újságírók) mindezzel azt kívánja elérni, hogy végre nyíltan beszéljenek a történelemkönyvekből kilúgozott, feledésre ítélt, vitatott fejezetekről.

Eva Peron, (ismertebb nevén: Evita) Juan Peron argentin elnök második felesége 60 évvel halála után is nemzeti hősnek számít a dél-amerikai országban. Kórházak, árvaházak és iskolák épültek az ország különböző szegénynegyedeiben alapítványa áldásos tevékenységének köszönhetően, férje pedig többek között ennek köszönhetően férkőzhetett be a tömegek szívébe.

Peron volt az, aki több nácinak is segédkezett abban, hogy a világháború után Argentínába meneküljön, köztük volt Adolf Eichmann és Josef Mengele is. A könyv szerint Eva Peron tulajdonában több olyan tárgy is volt, amelyet a koncentrációs táborokban legyilkolt zsidóktól vettek el, bár azt „német és japán eredetűnek” tűntették fel.

A könyv természetesen már most nagy port kavart, néhány történész kalaplengetve beszél róla, míg mások a „történelmi kontextus hiányára” hívják fel a figyelmet. Narloch azt tervezi, hogy a jövőben a világ vezetőiről jelentet meg egy könyvet, természetesen azok sötét dolgait kivesézve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár