2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Matematikus védené Bukarest örökségét

2011. szeptember 5. 08:31

Nicusor Dan román matematikus Párizsban szerzett doktorátust, de manapság a valószínűség-számítással dacolva azért küzd, hogy megmentse Bukarest épített örökségét, hagyományos negyedeit és parkjait az ingatlanbefektetőktől, a korrupciótól és a törvénytelenségtől.

A 20. század elején építészete és kulturális élete alapján "a Balkán Párizsának" nevezett román főváros öröksége már hosszú ideje pusztulásnak indult. Az 1980-as években Nicolae Ceausescu kommunista diktátor leromboltatta történelmi negyedeinek a jó részét, hogy helyükön gigantikus palotát emeltessen.

A demokrácia visszatérése 1989 végén nem vetett véget a régi Bukarest pusztulásának. Az ingatlanspekuláció több tucat gyönyörű villát pusztított el, az art nouveau göngyszemeit ledózerolták és helyükön lakótömböket építettek. A Vatikán tiltakozásaira és a bírósági határozatokra fittyet hányva a védett műemlékek, köztük a bukaresti katolikus katedrális mellett toronyépületek nőttek ki a földből.

A városháza szélesíti az úthálózatot, miközben Európa a gépkocsik számának csökkentését szorgalmazza a városok szívében. Az Andrei Pippidi történész által "kulturális apagyilkosságnak" nevezett folyamat láttán Dan úgy döntött, nem marad meg addigi egyedüli szenvedélyénél, a matematikai formuláknál.

A Román Tudományos akadémia matematikai intézetének 41 éves, a polilogaritmusok és az algebra K-elméletére szakosodott kutatója álmodozó kamaszként vetette magát a küzdelembe, és hibátlan pontosságról tesz tanúságot a törvényeket megkerülő hatóságok, illetve a zöld területek és a történelmi épületek feláldozására kész ingatlan-beruházók ellen indított pereiben. "A petíciók és a tüntetések hasznosak, de nem vetnek véget a rombolásnak" - mondta az AFP-nek a "Mentsétek meg Bukarestet" társaság alapítója.

"Ebben a Dávid kontra Góliát küzdelemben Dan számtalan alkalommal ért el győzelmet, alig néhány ügyvéd és egy maroknyi igen lelkes ember segítségével" - jegyezte meg Sandra Prolong, az ENSZ romániai konzultánsa. A bíróság előtt elért sikereknek hála sikerült megmenteni a tervezett négysávos gyorsúttól több parkot, villát és egy hagyományos piacot. "Nicusor a bátorság és a méltóság példája" - vélekedik Pippidi, aki a Dilema Veche című hetilapban vezet városvédelmi rovatot. "Megtalálta a legjobb módot arra, hogy meghiúsítsa a hatóságok vitatható döntéseit. Ez szokatlan ebben az országban, ahol a kommunista rendszer hosszú időszaka aláásta a felülről jövő döntések kétségbe vonására irányuló elszántságot."

Sorin Oprescu, Bukarest polgármestere, akinek több projektjét is leállították a bíróságok a különböző szabálytalanságok miatt, hevesen ostorozza a civil szervezeteket, amelyek szerinte "meg akarják akadályozni a város fejlődését". A város főépítésze, Gheorghe Patrascu elismeri, hogy "történtek hibák", és ha vitatja is Dan illetékességét bátorságát nem.

A Fogaras városában, Bukaresttől 250 kilométerre született matematikus apja munkás, anyja könyvelő volt. Egyetemi tanulmányai idején szeretett bele a fővárosba, ahol sokféle kulturális befolyás érvényesül és Dan szerint érezhető "egyfajta varázs". A Sorbonne-on szerzett doktorátus után azzal a reménnyel tért haza, hogy változtatni tud a dolgokon. Hamar csalódott, de nem adta fel. Különös fájdalmára szolgál, hogy nem tudta megmenteni a Marna nevű hotel art déco épületét a ledózerolástól.

Ez annyira elkeserítette, hogy kilátásba helyezte: amennyiben a bíróság nem vonja felelősségre Bukarest polgármesterét az általa elrendelt rombolásokért, ő, Dan lemond román állampolgárságáról és Franciaországba költözik - abba az országba, amely küzdelmét harcát ihleti. "A franciák nálunk inkább készek szembeszállni a vitathatónak tartott döntésekkel és ugyanakkor jobban tisztelik a törvényt" - mondja a városvédő matematikus. Bíztatónak tartja viszont, hogy az utóbbi időben Romániában több olyan törvény született, amely szigorúbban védi az épített örökséget és az urbanisztikai értékeket, és megerősödött a zöld városokért küzdő mozgalom is. Így talán mégsem kell költöznie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár