2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori útvonaltervező az interneten

2011. szeptember 7. 10:26 The Daily Telegraph

Egy holland történész az egyedülálló 1700 éves római térképet használta fel online útvonaltervezőjének megalkotásához, s még az ókori peregrinusok célállomásait, a városok távolságait és az utazások időtartalmát is feltüntette.

A 4-5. században keletkezett Tabula Peutingeriana egy ókori útvonalleírás, amely a Római Birodalom állami postahálózatát, a cursus publicust ábrázolja. A hét méter hosszú Tabula Peutingeriana egyetlen másolata a 15-16. században élt német humanista és könyvgyűjtő, Konrad Peutinger nevét viseli, s tartalmazza Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet, illetve Ázsia egyes részeinek úttérképeit is. Összesen 2760, római utak által összekötött város távolsága olvasható le róla, többek között Pannónia települései is.

Az eredeti változatot Augustus veje, Marcus Agrippa megrendelésére készítették el. A világörökségi listára 2007-ben felkerült térképet jelenleg Bécsben őrzik, gondosan elzárva az érdeklődő szempárok elől. Ezt látva döntött úgy René Voorburg holland történész, hogy brit szakemberek bevonásával az interneten teszi közzé a térképet. (omnesviae.org.) A tervező szerint Britanniából 56 nap alatt lehet eljutni Rómába, ehhez Dubra (Dover) kikötőjét kell igénybe venni, hogy aztán Gesogiaco qvod nvnc Bononia (Boulogne) városán keresztül eljussunk a Római Birodalom egykori központjába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár