2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább bővült a műemlékvédelmi lista

2011. szeptember 6. 15:12

Százhetvenhárom objektumot nyilvánított egyedi műemlékké, négy területet pedig műemléki jelentőségűvé rendeletében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 13 helyszín részleges vagy teljes védettsége azonban megszűnt - jelentette be Hammerstein Judit, a tárca kultúráért felelős helyettes államtitkára.

A múlt pénteken lépett életbe a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló rendelete. Ez a rendelet a hazai műemlékvédelemben komoly hiányokat pótol. A műemlékké nyilvánítással biztosítható, hogy hazánk épített örökségi értékei fennmaradjanak az utókor számára.

Az elmúlt években a műemléki védetté nyilvánítások ügye meglehetősen háttérbe szorult az előző kormányzat illetékes minisztériumának döntéshozatali rendjében. Hazánk műemléki védelem nélküli, de arra érdemesnek tartott emlékeinek száma 5-10 ezerre tehető. 2009-ben 195 új tétellel gyarapodott a műemlékjegyzék, azonban 2009 márciusa óta nem volt Magyarországon műemléki védettséget elrendelő miniszteri rendelet.

A jelenlegi rendelet 173 objektum egyedi műemlékké és 4 terület műemléki jelentőségű területté nyilvánítására, illetve 13 objektum műemléki védettségének részleges vagy teljes megszüntetésére vonatkozóan tartalmaz rendelkezést. Az előbbiek között szerepel például a budapesti rakpart, vagy a már évek óta forgalomszüneteltetett Józsefvárosi pályaudvar, illetve a MÁV Északi Járműjavító épülete is, míg a műemléki jelentőségű területté nyilvánításra vonatkozóan különösen is említésre méltó Miskolc belvárosa vagy a budapesti Wekerletelep. A műemléki védettség megszüntetésére pedig példaként hozható fel a Budapest II. kerület, Hűvösvölgyi út 207. szám alatti Balázs vendéglő.

A részletes lista

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár