2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kubainak álcázott támadás után rohanta volna le az USA Havannát

2011. szeptember 14. 11:11 io9

Nem 9/11 az egyetlen olyan esemény a közelmúltban, amelyről az hírlik, hogy valójában az Egyesült Államok készítette elő a további támadások igazolására. A Kuba elleni katonai intervenciónak is így próbált volna megágyazni a katonai vezetés, de az akciók végül a tervezőasztalon maradtak.

A hidegháború éveiben az Egyesült Államok szentül hitte, hogy a tőszomszédságában fekvő apró sziget, a kommunista Kuba olyan fenyegetést jelent nemzetbiztonságára, amely komoly hírszerzési és katonai erő bevetését teszi szükségessé. A balul sikerült disznó-öböli akció után ezeket a tevékenységeket a CIA fogta össze, s Mongúz Hadművelet néven híresült el. A más néven Kubai Projektnek hívott hadműveletet Edward Lansdale, a légierő tábornoka irányította.

Az 1997-ben a John F. Kennedy Assassination Records Review Board által közreadott dokumentumok egyik figyelemreméltó darabja az 1962-es keltezésű, Justification for US Military Intervention in Cuba című irat. Ez egy olyan hadműveletről szól (Operation Northwoods), amely kubainak álcázott támadásokat helyezett kilátásba kubai emigránsok, amerikai állampolgárok és katonai bázisok ellen. A hadművelet célja az volt, hogy megszerezze a közvélemény és a politikai vezetés támogatását a karibi sziget elleni katonai intervencióhoz. A terv komolyságát mutatja, hogy azt az amerikai egyesített vezérkar főnöke küldte meg Robert McNamara védelmi miniszternek.

Az egyik terv a következő volt: az eglini légierő egyik gépéből "másolatot" készítenek, polgárira festik, átszámozzák, majd egy megadott időpontban kicserélik a polgárira, s gondosan kiválasztott utasokkal töltik meg. A polgári célú repülőgépből aztán pilóta nélküli gép lesz. Az utasokat szállító repülő a lehető legalacsonyabbra száll, majd egyenesen Eglinbe megy, itt kiszállnak az utasok, a gép pedig visszakapja eredeti státusát. Mindeközben a drón folytatja útját. Amikor Kuba felé ér, MAY DAY jelzésű üzenetben közli, hogy megtámadta egy kubai MIG. Az adás a repülőgép lelövése miatt szakad meg, amit a rádiójel okoz.

A dokumentum több potenciális támadást is felsorol: ilyen a guantanamói bázis elleni, vagy éppen a Remember the Maine elnevezésű, a spanyol-amerikai háború casus belli-jére, az USS Maine elsüllyesztésére utaló akció. Egy másik terv egy amerikai repülőgépet festett volna át egy kubai MIG-re, amellyel egy drónt semmisítettek volna meg. De olyan elképzelés is akadt, amely egy kubai emigránsokat szállító hajót süllyesztett volna el, akár emberéletek árán is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár