2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Koppenhága étrendjéről mesélnek az évszázados dán latrinák

2011. szeptember 15. 15:50

Két, háromszáz éves közlatrinát tárnak fel a koppenhágai Kultorvet téren. A szokatlan leletekből kiderült, hogy mit ettek és mivel kereskedtek, valamint az, hogy milyen kórokban szenvedtek a dánok a 18. század elején.

"Nos, úgy bűzlik, mint a rohadt tojások" - kommentálta a lelőhelyet Hoda El-Sharnouby régész a dán Politiken lapnak, ugyanis a szakember és csapata két háromszáz éves illemhely tartalmát tárta fel. Az ásatás során érzett jellegzetes szag kedvező jel volt a régészek számára, mert a bűz azt jelezte, hogy a gödrök tartalma még nem bomlott le teljesen, így elemezhető. Az ürülék a talaj csekély oxigéntartalmának köszönhetően meglepően jó állapotban maradt fenn.

Az archeológusok egy metróberuházásnak köszönhetően tárják fel Koppenhága egyes részeit. A régészek gyakorta találnak latrinákat, ámde a Kultorvet téri illemhelyeket kiemeli a bennük talált nagy mennyiségű tartalom. "Cseresznyét, fügét, és lenmagot ettek, illetve minden bizonnyal rozskenyeret vagy rozskását fogyaszthattak, mert rozsmezőn termő gyomok magjaira is ráleltem" - közölte Mette Marie Hald archeobotanikus, aki a leletek elemzését végzi. Hald bélférgekre utaló nyomokat is talált az újkori székletben.

Új nézőpontból tárulhat fel Koppenhága alsóbb rétegeinek élete a leletek révén, ugyanis a Kultorvet létesítményei mindenki számára nyitott közlatrinák voltak. Az illemhelyeket csak az 1728. októberében tomboló tűzvész előtt használhatták, ugyanis a tragédiában Koppenhága jelentős része megsemmisült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár