2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Datálható lett a selyem

2011. szeptember 19. 11:02

Keltezhetőek lettek a selyemtárgyak: a Smithsonian kutatóinak új eljárása révén már kisebb mintákból is meghatározható lett a finom kelmék kora.

A Smithsonian Múzeum Állagmegóvási Intézetének kutatói kifejlesztettek egy technikát, amelynek segítségével keltezhetik a selymet. Az új eljárás az egyes aminosavak arányának változása alapján datálja a nemes anyagból készült tárgyakat.

Az élő szervezetben L aminosavak vannak, amelyek a halál beállta után fokozatosan átalakulnak D aminosavakká: a kutatók a két típus arányának változása alapján következtethetnek a lelet korára. A kutatók ezért szálakat vettek különböző korú, már korábban is keltezett selyemtárgyakból, hogy a minták alapján a datálás során használható táblázatot készítsenek az L és D aminosavak arányáról.

A minták több történelmi ereklyéből származnak: egy kínai szövetből a hadakozó fejedelemségek korszakából (i. e. 475-221), egy selyemtapétából a Fontainebleau-sorozatból (1540-es évek), egy isztambuli török selyemmintából (1551-1599), egy férfikabátból (1740 körül), végezetül a mexikói háború egyik zászlajából (1845-1846).

Az új technika pusztán 20 percet vesz igénybe, és csak 100 mikrogramm selyemszálat kell feláldozni az anyagból, sokkal kevesebbet, mint más kormeghatározási eljárások esetében. Ellenőrzött körülmények között a dekompozíciós folyamat egyenletes, ezért például a múzeumi tárgyak esetében megbízhatóbb a módszer.

A törvényszéki szakértők és a régészek évtizedek óta használják az eljárást a csontok, kagylók, fogak keltezésére, ám a módszer sokáig alkalmazhatatlan volt a selyemre, mert finom kelmékből kinyerhetetlen mennyiségű mintára lett volna szükség a datáláshoz.

Mehdi Moini, Kathryn Klauenberg, Mary Ballard: Dating Silk By Capillary Electrophoresis Mass Spectrometry

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár