2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb örökségvédelmi programokat indít a román kulturális tárca

2011. szeptember 19. 16:18 MTI

Újabb örökségvédelmi programokat indít útjára a román kulturális minisztérium - jelentette be az európai örökség napja alkalmából Kelemen Hunor tárcavezető a Szilágy megyei Krasznán.

A program az Épített örökségünk felmérése, védelme és hasznosítása címet viseli. Kelemen Hunor (aki egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is) hangsúlyozta: a program célja számba venni mindazt, ami nem szerepel az országos műemlékvédelmi listán, de védelemre érdemes. Ezen kívül olyan hasznosítási stratégia kidolgozását is magában foglalja, amely felöleli a kulturális turizmust, a helyi termékek piacának kiszélesítését, valamint új munkahelyek teremtését - tette hozzá.

A kulturális tárcavezető kezdeményezte projekt három programból áll. Az első a népi építészeti örökség felmérése, védelme és hasznosítása, amelynek során leltároznák és felkutatnák az országban még fellelhető, népi építészeti örökséget, biztosítanák a legértékesebb 100-150 népi műemlék védelmét.

Az első szakaszban a népi építészeti hagyaték számbavétele, egy részletes adatbázis elkészítése a cél, ezt követően pedig az ország népi építészeti kataszterének elkészítése lesz a feladat. Ez az adatbázis teremti meg a későbbi védelmi és hasznosítási feladatok alapját. A program időtartama négy év.

A második program keretében felmérnék, védenék és hasznosítanák a középkori épített örökséget. A program keretében a középkori várak, várkastélyok, illetve a Duna menti erődítmények védelme és hasznosítása állna a figyelem középpontjában. Az országos műemléki listán pillanatnyilag 153 ilyen jellegű épület szerepel, soknak azonban nincs funkciója, nem látogathatók, elhanyagolt állapotban vannak. A program célja ezeknek a számbavétele, hasznosítási lehetőségeik kidolgozása, illetve ezek bevonása a turisztikai keringésbe.

Az ipari épített örökség leltározása, állagmegőrzése és hasznosítása a harmadik célkitűzés. A szaktárca emlékeztet: Romániában, akárcsak a világ más országaiban, az iparosodás sajátságos építészeti stílus kialakulását eredményezte. Ezek a gyárépületek, műhelyek, csarnokok ma gyakran elhanyagolt állapotban vannak, hasznosításuk megoldatlan, holott szerte a világban a legérdekesebb újrahasznosítási projektek pontosan ezekben az épületekben történnek. A program célja ezeknek az épületeknek a felkutatása, egy részükre hasznosítási stratégiát dolgoznának ki, elősegítenék turisztikai felhasználásukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár