2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Saját Wikipediát indított Győr

2011. szeptember 20. 15:01 MTI

Elkészült és működik a Kisalföldi Tudástár elnevezésű internetes portál, amely három, Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtár közös felülete. A 67 ezer dokumentumleírást tartalmazó tudástárban helyet kaptak a helyismereti anyagok és elérhetővé vált a Győr megyei Wiki, amely a Wikipédiához hasonlóan ismeretterjesztő szinten tartalmaz szócikkeket.

A fejlesztést európai uniós támogatással 18 hónap alatt valósította meg a három bibliotéka: a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, a csornai művelődési központ és könyvtár, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet határ menti terület-fejlesztési szakkönyvtára - mondta Horváth József, a Kisfaludy könyvtár igazgatója a projektzáró sajtótájékoztatón.

A három bibliotéka összesen 77,3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a projektre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. A projekt fő célja volt, hogy az eddig elektronikus katalógusban nem kereshető dokumentumállományt egy közös portálról hozzáférhetővé tegye.

A tudástárban található a konzorcium szakkönyvtárainak közös katalógusa, amelyhez más, a megyében működő könyvtár is csatlakozhat. Az online katalógusnak külön helyismereti nézete van, amelyen belül a megyével kapcsolatos dokumentumok között keres a program. A helyismereti szűrés egyedi megoldás - hangsúlyozta Mennyeiné Várszegi Judit projektvezető.

A Győr megyei Wikiről a szakember elmondta, hogy a térség településeiről, a községek nevezetességeiről, jeles személyiségeiről, kulturális hagyományairól speciális információkat szolgáltat. A portálon vetélkedőszoftver is működik, amelyet már teszteltek a nemrégiben lezajlott többfordulós, Liszt Ferenc és kora című online vetélkedőn. A kották, hangoskönyvek, videokazetták, DVD-k, kutatási jelentések, valamint a megyei önkormányzati újságok cikkeinek adatai már tartalmuk szerint is visszakereshetők az online katalógusban.

A portál adatbázisa folyamatosan bővül és hozzájárul a könyvtári szolgáltatásokat igénybe vevők gyors és biztonságos tájékozódásához. A tudástár tartalmához bárki ingyen hozzáférhet, mindössze regisztrálnia kell. A portál elérési címe: http://kitud.kkmk.hu.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár