2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Caravaggio Kubában

2011. szeptember 25. 20:50 MTI

Első alkalommal állítanak ki Caravaggio festményt Kubában. A kiállítással Olaszország nemcsak kulturális, hanem politikai hidat is kíván építeni a karibi szigetországgal.

"Caravaggio igazi forradalmár. Innovatív, lázadó, a kubaiak nagyon szeretik" - mondta Ferdinando Rojas kubai kulturális miniszter az olasz sajtónak.

A Havannában november 27-ig látható Caravaggio en Kuba (Caravaggio Kubában) című kiállítás központi alkotása a saját tükörképét egy forrásban csodáló Narcissus (1597-99) a római Barberini-palota múzeumából utazott Kubába. A Caravaggio-festményt másik tizenkét korabeli olasz festő műve kísérte, Giovanni Baglione, Tommaso Salini, Gherardo delle Notti és mások Caravaggiót utánzó vásznai.

"Jelentős kulturális eseményről van szó és ennél többről is. Caravaggio segítségével Itália kiváltságos kapcsolatot tud teremteni a politikai változások előtt álló Kubával" - hangoztatta az olasz külügyi államtitkár Vincenzo Scotti arról számolva be, hogy a kubaiak kitörő lelkesedéssel fogadták a kiállítást.

A tárlat egy fillérjébe sem került sem az olasz, sem a kubai kormánynak. A szervezést, a képszállítást és biztosítás teljes költségét az Olaszország és Kuba között repülő Blue Panorama légitársaság vállalta magára. Csak a Narcissus biztosítása ötvenmillió euró volt, a többi képé egyenként egymillió.

Caravaggio az olasz kultúra hírnökévé vált, a következô hónapokban Kanadában, Oroszországban, Brazíliában és Argentínában nyílik kiállítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár