2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedezhetjük a Lottóház titkait

2011. szeptember 25. 13:03

Különleges lakóépület kapui nyílnak meg a nagyközönség előtt Budapesten szeptember 25. és október 2. között az idei PLACCC Fesztiválon. Egy fiatal képzőművészeti alkotópáros felpezsdíti az életet az egyik Lottóházban, amelynek első lakói szerencsejátékon nyerték a lakásaikat. A mai nyitóeseményen játékos időutazás, kiállítás, tárlatvezetés, filmvetítés és közös lottójáték várja a látogatókat. A program tíz napon át ingyenes.

Ha egy találó képpel szeretnénk jellemezni Magyarország hétköznapjait az 1950-es évek végén, akkor az minden bizonnyal a Gazdálkodj okosan! nevű társasjáték berendezett papírlakása lenne. A játék ötletét a valós társadalmi helyzet ihlette. A háború és a forradalom alatt romba dőlt házak helyén rohamtempóban húzták fel az új épületeket, de a dinamikusan átalakuló főváros még így is alig tudott eleget tenni a növekvő lakásigényeknek.

A hiánygazdaság enyhítésére a lottósorsolások 1957-től lakás- és tárgynyeremény-sorshúzással egészültek ki. A szocreál stílusú lottóházak alig egy év alatt épültek fel, nem ritkán a régi polgári társasházak közötti foghíjtelkeken. A lakásokba egyszerre költözhettek be a szerencsés nyertesek, és közülük többen azóta is ott élnek.

Budapesten az egyik kevésbé ismert lottóház a Múzeum körút 9. szám alatt található. Az idei PLACCC Fesztiválon szeptember 25. és október 2. Laki Eszter képzőművész és Nagy Szilvia kulturális antropológus felpezsdíti az életet a házban a lakók segítségével. A vendégek bejárhatják az épület számos terét a pincétől a mosókonyháig, és mindenhol valamilyen művészeti élmény várja őket.

Az installációk részben a lottóházak társadalmi szerepéről mesélnek a lakók személyes és kollektív emlékein keresztül, másrészt a ház építészeti adottságait igyekeznek hangsúlyozni. A PLACCC Fesztivál alatt „hangpiknik”, filmvetítés, kiállítás, tárlatvezetés és közös lottójáték várja a látogatókat. A Lottóház programjai ingyenesek.

Blog és fotók a Lottóház előkészületeiről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár