2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújultak a Ggantija templomok

2011. szeptember 27. 16:18

Felújították és látogatóbaráttá tették Málta szigetének legnépszerűbb építészeti örökségét, a kőkori megalitikus ikertemplomot, Ggantiját.

A projekt keretében két könnyűszerkezetes híd került kialakításra, amely a templom belsejébe vezet, de egy digitális túra során immáron virtuálisan is bejárható a Gozo szigetén található megalitikus épület. Beszereltek egy a környezeti hatásokat monitorozó szerkezetet is, a riasztó rendszer pedig a kőkori ikertemplom biztonságát garantálja.

A két hídnak köszönhetően a látogatók most már az egész templomot megszemlélhetik, ráadásul a szerkezet megvédi az eredeti prehisztorikus padlót is. A sziget ügyeiért felelős miniszter, Giovanna Debono szerint a Vodafone Ggantija Project elindulása is azt támasztja alá, hogy a kormány elkötelezte magát Gozo kulturális örökségének megőrzése mellett. Hamarosan pedig létrejöhet a Ggantija Régészeti Park, benne a látogatóközponttal, ahol a turisták egy állandó kiállítás keretében tekinthetik meg a területen talált leleteket.

A Ggantija templomokat i.e. 3500 körül építették, s a világ egyik legelső épített emlékének számít, falai itt-ott még mindig hét magasan állnak. Az évezredekig eltemetett templomot az 1770-es években találták meg újra. Ma az UNESCO Világörökség része több más templommal együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár