2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Honlapot kaptak a géprombolók

2011. szeptember 28. 09:37

Egy széleskörű összefogással megvalósított projektnek köszönhetően Yorkshire népe tartalmas honlappal emlékezik meg a géprombolás kétszázadik évfordulójáról.

Portállal emlékeznek a luddita felkelés kezdetének kétszázadik évfordulójára Angliában: a luddizmus egykori központjában lévő Huddersfieldi Egyetem több szervezettel társulva hozta létre az emlékév honlapját, a Luddite Link-et. A géprombolók mozgalma hatalmas pusztítást vitt véghez Anglia textilipari központjaiban 1812-től kezdődően.

Az új honlap számos hasznos információt és forrást jelenít meg a Nyugat-Yorkshire-ban működött ludditákkal kapcsolatban. A portált az emlékév során bővíteni fogják, valamint rendszeresen frissítik a programkínálatot is.

A Luddite Link készítői nagy hangsúlyt fektettek az ismeretterjesztésre, ugyanis az egyik szekciójában részletes cikkekben mutatják be a mozgalom történetét, valamint a további olvasmányok tekintetében is eligazítják az érdeklődőket. Egy másik részleg képi forrásokat, valamint hanganyokat tartalmaz, köztük az 1812-es felkelés két népszerű nótájának (The Cropper Lads és a The Foster's Mill) szöveges átiratával. A honlap készítői rövid filmrészletek és interjúk segítségével tolmácsolják közérthető módon a géprombolók történetét az érdeklődőknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár