2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárulhat az angol történetírás atyjának sírja

2011. szeptember 28. 10:51 The Guardian

Rejtélyes üreget talált a talajradar a Szent Pál templom padlózata alatt az angliai Tyne városában. Sokan feltételezik, hogy a kora-középkori angol történetíró, Szent Béda sírját találták meg, ám a régészek szerint ez korántsem biztos.

Sokan úgy tekintenek Szent vagy Tiszteletreméltó Béda (Beda Venerabilis, 672/673-735) személyére, mint az újságírók védőszentjére, ugyanis egyes feltételezések szerint a jeles történetíró úgy írta meg legnagyobb művét (Historia ecclesiastica gentis Anglorum), hogy ki sem tette lábát az otthonából, Jarrow monostorából.

Noha Béda életével kapcsolatban számos tisztázatlan kérdés van, lehet, hogy nemrég a jeles történetíró nyughelyét azonosították. A földradaros vizsgálat egy eddig ismeretlen kamrát mutatott ki a Tyne városában elhelyezkedő Szent Pál templom padlózata alatt. A kutatókat izgalomba hozta a felfedezés, ugyanis az egyházi épület helyén egykor Béda monostora állt. A talajradaros vizsgálatokat Jarrow és Wearmouth helyszíneinek a világörökségi listára történő felkerülése érdekében végezték, ugyanis a két település jelentős monasztikus központ volt az angolszász időszakban.

Sam Turner, a Newcastle Egyetem régésze a Shields Gazette nevű lapnak adott nyilatkozatában óvatosságra intette a korán ünneplőket. Az angol archeológus szerint elképzelhető, hogy csak egy 19. századi sírkamrát talált a talajradar, viszont az üreg jóval korábbi, ami bizakodásra adhat okot. Maga a mélyedés mérete és elhelyezkedése hasonló a Hexham monostorban és a Moors, valamint a Ripon székesegyházakban talált angolszász sírokhoz.

A kutatók egyelőre csak találgatnak a kamrában nyugvó személy kiléte felől, ugyanis még nem gyűlt össze elegendő támogatás a feltárás megkezdéséhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár