2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Twitteren a második világháború

2011. október 11. 13:29

Augusztus 31-én kezdődött, s már több mint 300 bejegyzés szerepel a 72 évvel ezelőtti eseményeket valós időben megjelenítő hírfolyamban. A gigantikus vállalkozásba az Oxfordi Egyetem egykori történelem szakos hallgatója, a 24 éves Alwyn Collinson fogott.

A fiatal mikroblogger vállalkozását idéző kísérletek már korábban is voltak: a Guardian például twitteren elevenítette fel 9/11 történéseit, illetve a brit Nemzeti Levéltár ugyanezzel a szolgáltatással tette közzé a háborús kabinet 1940-ben keletkezett feljegyzéseit. Alwyn saját bevallása szerint az egyszerű emberek szemszögéből eleveníti meg a világégést, amihez nem csak egy meghatározott forrást használ fel.
Alwyn napokkal előre készíti el bejegyzéseit, forrásai általában könyvek, valamint a témába vágó honlapok; a mikroblogger számos korabeli beszédet, digitalizált sajtóterméket és visszaemlékezést is felhasznál a szerkesztés során.

Az egykori történelem szakos hallgató nem történelemkönyv mintájára akarja megvilágítani a történéseket, a célja inkább az, hogy olvasói a korabeli emberekhez hasonlóan érezzék magukat. A mikroblogger szerint „könnyű az utólagos bölcsesség csapdájába esni. Abban az időben az emberek nem tudták, hogy a nácik szörnyek, vagy hogy az a háború a második világháború lesz- akkor még nem mondták, hogy első világháború, hanem nagy háborúnak, illetve a néhai háborúnak nevezték azt. A The New York Times náci propagandát tett közzé német civileket mészároló lengyel katonákról, amit az emberek elhittek.”

A mikroblogger saját bevallása szerint leginkább a háború emberi veszteségeit akarja megragadni rövid bejegyzéseiben. Ezekben el szeretne jutni Franciaország elestéig, de reméli, hogy a világméretű konfliktus mind a hat évét képes lesz végigkövetni.

Alwyn világháborúját ide kattintva lehet követni

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár