2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentik a Közel-Kelet legnagyobb mozaikját

2011. október 19. 11:45

Egy svájci építész egyedülálló megoldást talált ki arra, hogyan lehetne megőrizni a palesztin területek, s egyben a Közel-Kelet leghíresebb mozaikját.

A Palesztin Hatóság és az UNESCO által felkért 67 éves svájci művész, Peter Zumthor terve úgy teszi lehetővé a páratlan alkotás megőrzését, hogy azt a turisták továbbra is a Hisham-palotában tudják megcsodálni. Zumthor, a rangos Pritzker építészeti díj nyertese elmondta: a „Mozaikok Háza” elnevezésű tervének célja a város eredeti légkörének felidézése.

Az Ommajádok uralma idején épült jerikói Hisham-palota a Jordán-völgyének nyugati részén helyezkedik el, 260 méterrel a tengervízszint alatt. A palota romjait 1873-ban fedezték fel, majd az 1930-as években, Palesztina brit fennhatósága idején Robert W. Hamilton régész vezetésével ásatások kezdődtek.

A téli palota a korai iszlám építészet idejéből való, udvarát oszlopcsarnok határolja, de van benne mecset, szökőkút, illetve a római fürdőkre emlékeztető gőzfürdő is. Az Ommajád-dinasztiához tartozó Al-Walid által építtetett palota 749-ben egy földrengés következtében összedőlt. Az UNESCO most azt sürgeti, hogy a palota minél hamarabb kerüljön fel a védettséget biztosító világörökségi listára.

A palota legcsodálatosabb alkotása a világ talán legismertebb, 850 négyzetméteres padlómozaikja, amely az ún. Nagy Fürdőteremben található. A Zumthor által tervezett „Mozaikok Háza” libanoni cédrusfa-rácson, 16 betonpilléren lesz kialakítva; a 18 méter magas struktúrát fehér szövettel fogják borítani, hogy az alkotás természetes fényt kapjon, de a terem szellőztetését is megoldják.

A Palesztin Hatóság tájékoztatása szerint a 10-15 millió dollárból megvalósuló projekt jelenleg a palesztin területeken zajló legnagyobb szabású régészeti beruházás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár