2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turisztikai központot létesített a veszprémi érsekség

2011. október 31. 11:49 MTI

Turisztikai és információs központot létesített a veszprémi érsekség a várban lévő Biró-Giczey palotában; a Szalézi Szent Ferencről elnevezett intézmény 881 millió forintos fejlesztéssel valósult meg, amelyhez 749 milliós uniós támogatást nyert pályázaton a katolikus főegyházmegye.

Egy ezeréves vagy akár még régebbi város is meg tud újulni, ha gondoskodó kezekben van, ha olyan közösség tartja fenn, amely figyel a múltjára - fogalmazott a létesítmény avatóján Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Ami Veszprémben zajlik, az a múlt megújulása is - hangsúlyozta, rámutatva arra: a műemléki épületben láthatók fotók az ötven-hatvan évvel ezelőtti vár állapotáról, gondozatlan környezetéről. Jól tükrözik az elhanyagolt várost, a szocializmus sivárságát - mondta.

A vár számos megújult épülete nemcsak a múlt újbóli felfedezését jelenti, hanem "a színesebbé váló épületek reményeink szerint egy közösség színesebbé váló életét is szimbolizálják" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Szerinte számos olyan beruházás valósult meg az elmúlt időszakban, amelyek alkalmasak arra, hogy újabb és újabb turistákat vonzanak Veszprémbe az országból vagy külföldről. Példálózóan említette a fejlesztések között a veszprémi vadaspark megújulását, a várbeli Dubniczay-palota felújítását, a Kolostorok és kertek-projekt befejezését, miközben nemrég megkezdődött a belváros rekonstrukciója is.

Az új létesítményt Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek szentelte és áldotta meg. Az avatást megelőző sajtótájékoztatón Mail József, címzetes apát, érseki helynök elmondta: az 1733-ban épített egyemeletes és ezer négyzetméter alapterületű barokk palotában több kiállítóhely, vetítőterem, ajándék- és könyvesbolt, kávézó és teázó található. Berendeztek egy gyógyfüves szobát is, a híres gyógynövénygyűjtő halimbai pap, Miklós atya emlékére. Emlékszobát kapott a palota építését elkezdő Padányi-Biró Márton püspök is, a helyiségben olyan liturgikus tárgyak láthatók - az egykori püspök miseruhája, pásztorbotja, kelyhe -, amelyeket a főegyházmegye még sosem tárt a közönség elé.

Láthatók lesznek a házban az érseki levéltár muzeális értékű szekrényei, a könyvtár féltett kincsei. Az emeleti termekben páratlan szépségű barokk festmények tárulnak a látogatók elé, a tetőtérben pedig liturgikus tárgyakat állítanak ki. Megismerkedhetnek a látogatók a főegyházmegye, Veszprém város és a megye történetével, látnivalóival is. Az alagsorban látványműhelyeket rendeztek be: megismerkedhetnek a betérők a hegedűkészítéssel, a gyertyaöntéssel és az ostyasütéssel is - tájékoztatott az érseki helynök.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár