2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépítették a nyitrai vár barokk hídját

2011. november 9. 14:01 MTI

Elkészült a műemléki felújítás során teljesen elbontott és megsemmisített nyitrai várhíd korhű másolata, amelyet az eredeti tervrajzok alapján új alapanyagokból építettek fel.

Csaknem teljesen elkészült a várhíd, a munkások már az útburkolatot rakják le. A sok vitát kiváltó építmény a műemléknek ugyan csak másolata, paradox módon azonban jobban hasonlít a barokk eredetire - írja az Új Szó című szlovákiai napilap szerdai számában.

Az 1750-es években téglából épült várhíd felújítását augusztus elején kezdték el. A nyitrai városháza által kiadott építési engedélyben hangsúlyosan szerepelt: a hidat óvatosan kell szétszedni, hogy minden alkotóelemét újra felhasználhassák. Statikusok véleménye alapján augusztus végén mégis elbontották az egész hidat, egyetlen eredeti darabot sem tartva meg, a nyitrai városvédők ez ellen tiltakoztak.

A lap szerint a műemlékvédők végül elfogadták a híd lerombolását, mert a másolatot az eredeti tervrajz szerint építették meg és az előző javítgatások során a pillérekbe, valamint a korlátba falazott tégladarabokat is kővel helyettesítették.

A hídkorlátra visszakerül az a négy kőszobor és váza is, amelyeket még a kilencvenes évek elején szedtek le és restauráltak. Az egyik szobor csak másolat, a többi három eredeti - ezeket az év végéig vagy rossz idő esetén tavasszal helyezik vissza. A hidat az ígéretek szerint november végéig befejezik és átadják a forgalomnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár