2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az UNESCO az év végéig nem indít új programot

2011. november 11. 12:56 MTI

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) az év végéig nem indít új projekteket az amerikai pénzügyi hozzájárulás hiánya miatt - közölte csütörtökön az UNESCO. A már folyamatban lévő programokat végigviszik.

Irina Bokova főigazgató egyébként eredetileg úgy fogalmazott, hogy UNESCO az év végéig felfüggeszti programjainak végrehajtását - ám egy UNESCO-szóvivő utóbb ezt úgy módosította, hogy a lépés csak az új kiadásokra vonatkozik.

Az UNESCO Közgyűlése október 31-én teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot. Az Egyesült Államok még aznap közölte, felfüggeszti a szervezet számára folyósított önkéntes hozzájárulást. Ez az összeg az UNESCO teljes költségvetésének több mint 20 százaléka.

Az Egyesült Államok, Izrael szövetségese a 90-es években fogadott el egy törvényt, amely megtiltja bármely szakosított ENSZ-szervezet finanszírozását, amely teljes jogú tagként felveszi a Palesztin Hatóságot.

Az UNESCO - amely többek között gondozza a kulturális világörökséget, dolgozik az analfabetizmus visszaszorításán, azon, hogy minél több lány járhasson iskolába - egyik legnagyobb adományozóját veszítette el az amerikai döntéssel. Később Kanada és Izrael is közölte, felfüggesztik az UNESCO-nak juttatott önkéntes hozzájárulást.

Washington október végéig még nem fizette ki az éves hozzájárulás nagyjából háromnegyedét - 65 millió dollárt -, és most már nem is fogja. Az UNESCO ezért úgy döntött, hozzányúl a rendkívüli helyzetekre félretett 30 millió dolláros tartalékhoz, egyszersmind adománygyűjtésbe kezdett, abban bízva, hogy alapítványok és magánszemélyek önkéntes hozzájárulásaiból be tudják foltozni a költségvetésen tátongó lyukat.

A 35 millió dolláros deficit ellenére megtartják az UNESCO kormányközi bizottságának az indonéziai Bali szigetére tervezett, november 22-én kezdődő, egyhetes tanácskozását az emberiség kulturális örökségének megőrzéséről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár