2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két kiállítás Temesvárról

2011. november 16. 10:03 MTI

Jelenlét címmel két kiállítás nyílik szerdán 31 temesvári kortárs képzőművész munkáiból és Székely László építész híres épületeinek fotóiból a Közép-európai Intézetben Budapesten.

Szekernyés János temesvári művészettörténész, művészeti író, a képzőművészeti tárlat kurátora elmondta, hogy 31 temesvári magyar nemzetiségű művész, köztük több országos illetve nemzetközi ismertségű alkotó 80-90 munkáját - festményeket, szobrokat, grafikákat és textilmunkákat - láthatja a közönség. A kortárs alkotók közt több olyan van, aki stílusában a figuralitáshoz áll közel és vannak absztrakt művek is.

A képzőművészeti kiállítás szervezője a Temesvári Nőszövetség. Szász Enikő, a testület elnöke, "civilben" színésznő és az általa vezetett szövetség igen aktív kulturális szervező. Tizenhetedik alkalommal rendezték meg májusban a Bánsági Magyar Napokat a kiállítással együtt és most ezt a tárlatot hozták el Budapestre - jegyezte meg Szekernyés János.

A másik tárlat Székely László (1877-1934) nagyszalontai születésű, Temesváron alkotó műépítész munkásságát mutatja be. Ő volt 1903 és 1922 között a város főépítésze és a modern Temesvár városképének kialakítója. A többi között ő tervezte a Dóm téri Brück házat, a Hungária fürdő épületét, a Cipőgyárat, a Piarista Gimnáziumot, magánvillákat és palotákat.

A Temesvári Nőszövetség kijárta, hogy Székely László épületeit kiváló fényképészek, építész szakemberek lefotózzák, így a kiállításon a bekeretezett, nagyított képeken ismerkedhet Termesvár magyar műépítészének épületeivel az érdeklődő - magyarázta Szekernyés János.

Mindkét kiállítás november 30-ig tart nyitva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár