2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazaszállítják Noriega tábornokot

2011. december 8. 11:09 MTI

Vasárnap szállítják hazai börtönbe - s a panamai kormány ígérete szerint nem "luxuscellába" - Manuel Antonio Noriega egykori panamai diktátort, akinek kiadatásáról a francia hatóságok még novemberben hoztak végleges döntést annak érdekében, hogy közel 22 évnyi amerikai és franciaországi börtönbüntetés után a latin-amerikai országban töltse le a rá ott kiszabott hosszú szabadságvesztést.

A panamai kormány azért kérte az 1989-ben megbuktatott diktátor kiadatását, hogy hazájában töltse le húszéves börtönbüntetését. Ezt távollétében azért szabták ki rá, mert 1985-ben elrendelte fő ellenzéki vetélytársa, Hugo Spadafora meggyilkolását. A panamai igazságszolgáltatás más ügyekben is bíróság elé kívánja állítani a volt diktátort, aki 1983-tól hat éven át irányította az országot.

A francia igazságszolgáltatás 2010 júliusában kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosása miatt hét év szabadságvesztésre ítélte a 77 éves volt tábornokot. Noriega a drogcsempészetből származó bevételeiből 2,3 millió eurónak megfelelő francia frankot mosott tisztára. Az exdiktátort 2010 áprilisában adta ki Párizsnak az Egyesült Államok, ahol húsz évet töltött börtönben kábítószer-kereskedelem miatt.

Roberto Henríquez panamai külügyminiszter szerdán a TVN-2 panamai, majd később a CNN hírtelevízió spanyol adásának nyilatkozva közölte, hogy Noriegát a spanyol Iberia légitársaság járatán hozatják haza, s határozottan cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy különleges bánásmódra számíthatna a volt diktátor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár