2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mentik az Egyiptomi Intézet megégett dokumentjait

2011. december 21. 14:41 MTI

Beöltözött önkéntesek mentik a két napja leégett kairói Egyiptomi Intézet dokumentumkincsét, amelyből ritka kéziratok ezrei váltak hamuvá.

A fehér köpenyt, maszkot és orvosi kesztyűt viselő önkéntesek megpróbálják megmenteni mindazt, ami az intézet közel kétszázezer régi könyvet, folyóiratot és kéziratot tartalmazó gyűjteményéből maradt. Az önzetlen segítők között akadnak szakértő tudósok, de szép számmal olyan helybeliek is, akiket megrázott a pusztítás.

Az Egyiptomi Intézet az egyiptomi tüntetők és a rendvédelmi erők összecsapásai közepette gyulladt ki a hétvégén. Az épület teljesen kiégett, a teteje is beomlott, csupán a falai állnak. Az Intézetet még Napóleon XVIII. század végi egyiptomi expedíciója idején alapították. Számtalan páratlan munkát őrzött, többek között a 24 kötetes Description de l'Egypte (Egyiptom leírása) című kézirat egy példányát, amelyben a XIX. század elején több mint 150 francia tudós foglalta össze Egyiptom múltját és akkori jelenét a kulturális, történelmi emlékek és a természettudományok szempontjából. A kézirat feltehetően javíthatatlanul megrongálódott a tűzben.

Az épülettel együtt Egyiptom múltjának egy része is odaveszett - mondta el az egyiptomi televízióban a Tahrír tér szomszédságában álló kétszintes Egyiptomi Intézet igazgatója, Mohammed Sarbúni. A 12 órán át pusztító lángok a gyűjtemény javát hamuvá égették. A tűzoltók vízzel próbáltak oltani, ami csak fokozta a károkat.

Az önkéntesek 16 teherautónyi, mintegy ötvenezer - köztük sok valószínűleg restaurálhatatlan - kéziratot mentettek ki az üszkös romok közül. A maradványokat az ország központi könyvtárába szállították. Zein Abdel-Hádi, a könyvtár igazgatója, aki a mentési munkálatokat vezeti kijelentette: ebben a pillanatban még nem lehet tudni, mekkora a kár, de dollártízmilliókat érő dokumentumok voltak az intézetben, sokat felbecsülhetetlen értékűnek tartottak.

Az igazgató megemlítette, hogy a Description de l'Egypte-ből további négy példány maradt fenn, a kéziratot digitalizálták is, és online hozzáférhető. Feltehetően az Egyiptomot és Etiópiát ábrázoló, 1753-ból származó térkép is elhamvadt a tűzben, de annak digitális másolata megtalálható az egyiptomi nemzeti könyvtárban. A hatóságok hétfőn bejelentették, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, ki gyújtotta fel az épületet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár