2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mikor született Jeanne d'Arc?

2012. január 10. 11:22 Discovery News

A Franciaországban dübörgő elnöki kampány része lett az orleans-i szűz születésnapja, amelyről csak annyit tudni, mikor nem volt biztosan.

Január 6-án Franciaország minden szegletében zajlottak a megemlékezések Jeanne d’Arc, a 15. században élt parasztlány születésének 600. évfordulója alkalmából. Az angolok elleni csatában a franciákat győzelemre vezető, majd nézetei miatt máglyára küldött szent története jól ismert, most ezt próbálták meg a politika szolgálatába állítani.

Az elnöki kampányának ezzel patrióta lendületet adó Nicolas Sarkozy köztársasági elnök az újrázás érdekében nem is mulasztotta el felkeresni a szent Domremy-La-Pucelle-i szülőhelyét, majd 19 percen át ecsetelte a hősnő érdemeit. Ez akkor politikailag érthető lépésnek tetszett, az időzítés viszont korántsem volt az.

„Biztos, hogy nem január 6-án született Jeanne d’Arc” – jelentette ki határozottan Nancy Goldstone, a mártírhalált halt szűzről könyvet író (A hajadon és a királynő: Jeanne d’Arc titkos élete) történész, aki a kijelentéssel nem kockáztatott sokat, hiszen feljegyzés híján nem tudni, mikor született pontosan Jeanne d’Arc.

Goldstone szerint a vízkereszt azon kevés napok egyike, amelyről határozottan állítható, hogy biztosan nem a szent születésének napja. A történész amondó: ha Jeanne d’Arc valóban egy ilyen jeles napon látta volna meg a napvilágot, arról a családja biztosan megemlékezett volna.

Az 1431 januárjában lezajlott tárgyalásán bírái előtt ki is jelentette, nem tudja, mikor született, csupán annyit mondott, hogy „amennyire én tudom, 19 éves lehetek”. Így tehát csupán az év (1412) biztos, a pontos dátum nem ismert.

A százéves háború (1337-1453) végén Jeanne d’Arc angyali sugallatra cselekedve megtámadta az angolok kezén levő Orleans várát, majd Istentől való elhivatottságot érzett arra is, hogy a francia trónörököst, VII. Károlyt segítse a trón megszerzésében. Egy év múlva azonban a király ellenfelei elfogták, eretnek nézetei miatt pedig kivégezték az akkor alig 19 éves nőt. 1456-ban rehabilitálták, 1920-ban pedig XV. Benedek szentté avatta.

Goldstone szerint a január 6. egy francia arisztokratának, név szerint Perceval de Boulainvilliersnak a milánói herceghez íródott levele miatt maradt fenn, mint Jeanne d’Arc születési dátuma. A történész kitalációnak nevezte a később történelmi tényként rögzült napot, amit semmilyen írásos bizonyíték nem erősít meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár